Változnak a SZÉP kártya felhasználási feltételei

A kormány 2022. november 16-án bejelentette, a SZÉP-kártyára utalt összeget belső korlátok nélkül lehet felhasználni. A LIGA Szakszervezetek is fellépett a SZÉP kártya zsebei átjárhatóságáért, de továbbra is szeretné, ha élelmiszervásárlásra is lehetne fordítani az összeget.

Változnak a SZÉP kártya felhasználási feltételei

Az elmúlt években a LIGA Szakszervezetek számára kiemelten fontos téma volt a rekreáció különböző formáinak megőrzése és fejlesztése. Ebből a nézőpontból sikeresnek értékelte a munkavállalók pihentetését, rekreációját lehetővé tevő SZÉP-kártyák kibővítését.

A COVID időszak alatt felértékelődtek azok a változások, amelyeket a SZÉP-kártya felhasználhatóságának időtartalmát meghosszabbították, és a számlák közötti átjárhatóságot biztosították. A LIGA Szakszervezetek távlati célja volt, hogy az alapvető élelmiszerek vásárlására jogosító önálló zseb is létrejöjjön.

2022. november 16-i Kormányinfón az alábbi tájékoztatás hangzott el: "...a SZÉP-kártya szabályain változtatunk. A különböző füleket eltöröljük, tehát ugyanazokra a célokra, de immáron belső korlátok nélkül lehet felhasználni ezeket az összeget. Tehát mind szálláshely, vendéglátás, szabadidő céljaira anélkül, hogy az alszámlák elkülönített összegeit meghatároznánk, egyben lehet felhasználni ezeket összeget, semmilyen korlátozás e célok között a jövőben nem lesz."

A LIGA Szakszervezetek üdvözli ezeket a változásokat, emellett azonban fenntartja korábbi véleményét. Magyarország Kormánya 2022. február 1. napjától július 1-éig lehetővé tette a jogosultak számára a SZÉP-kártyán jóváírt összegek élelmiszervásárlásra történő felhasználását, amely lehetőséget a munkavállalók kedvezően fogadták.

A LIGA Szakszerveztetek a Pénzügyminisztériumnak címzett levelében úgy értékelte, hogy a SZÉP-kártya összegének élelmiszer vásárlására való felhasználási lehetőségével a munkavállalók olyan lehetőséget kaptak, ami jelentős mértékben járult hozzá a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez. Az intézkedés pozitív következményekkel járt az állam számára is, hiszen a jelentős forgalomnövekedés számottevő adóbevétel-emelkedést eredményezett és a forgalmi adatokból is egyértelműen látott, mindez milyen jelentős segítséget nyújtott a munkavállalóknak.

A gyorsuló infláció, az energiaárak, a hitelkamatok drasztikus emelkedése, a csökkenő reálbérek mind-mind abba az irányba hatnak, hogy a munkavállalói réteg gazdasági és szociális érdekei jelentősen sérülhetnek. Ezért a LIGA Szakszervezetek meglátása szerint fontos lenne, ha - ezen negatív gazdasági hatások csökkentése érdekében – újból lehetőség nyílna a SZÉP-kártya összegét élelmiszervásárlásra is lehetővé tenni.

-l