Ekkora lehet a minimálbér emelés 2023-ban: friss hírek jöttek a tárgyalóasztaltól

Megkezdődött a 2023-as minimálbérről szóló, szokásosan hosszú tárgyalássorozat. Mint lapunk az érintettektől megtudta, még sok minden ismeretlen, egyelőre a felek az álláspontok kialakításánál tartanak, de elképzelések azért már vannak. Megkérdeztük őket, mire számítanak 2023-ban, különös tekintettel a száguldó inlációra és a gazdasági nehézségekre. A megszólaló szakszervezeti vezetők 15-20 százalék közötti emelést szeretnének elérni.

A LIGA Szakszervezetek elnöke a Pénzcentrumnak elárulta, hogy legelőször a kormánytól kérték ki a makrogazdasági adatokat, hiszen ebből építik majd fel a saját álláspontjukat a tárgyalásokra - ám enélkül is igen határozott elképzelése van arról, mekkora mértékben kellene emelni a minimálbért.

16% lenne az a kiindulási alap, amely mértékű emelkedéssel mi már elégedettek lennénk. Ebben egyetértésre találtunk a munkáltatói oldalról is, de amit nagyon szeretnénk, hogy a minimálbér legalább a reálértékét meg tudja őrizni. Az infláció drasztikus és súlyos emelkedése miatt nem nagyon van másfelé mozgástér, mint felfelé, de azt hiszem, hogy ebben a kormányzat is egyet fog velünk érteni a tárgyalások alkalmával. Ezeknek egyébként csak az első köre ment még le, ekkor kértük ki a különböző statisztikákat és táblázatokat a kormánytól, mert a tárgyalási alapot a múlt év számaira szeretnénk építeni -  fogalmazott a Pénzcentrumnak Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20221102/friss-infok-a-targyaloasztaltol-ekkora-minimalber-emeles-johet-2023-ban-magyarorszagon-1130504