Veszélyben vannak a kölcsönzött munkavállalók

Egyelőre sem kisebb létszámú, sem tömeges leépítésekről nem tud az egyik legnagyobb hazai szakszervezet vezetője, de két olyan cégről is van információja, amelynél búcsút intettek a kölcsönzött munkavállalóknak. A VG-nek nyilatkozó elemző úgy véli, szinte biztos, hogy ismét emelkedni fog a munkanélküliség, de ezt a munkaerőpiac talán nagyobb sokk nélkül megúszhatja.

Mészáros arról is beszélt, hogy egyelőre korlátozott leépítésekről van szó, csupán két cég, egy közép-magyarországi és egy közép-dunántúli érintett, viszont a törzsállományt – és ez általánosságban elmondható mindenkiről – szeretnék megtartani hosszabb távon. Mészáros Melinda szerint a legnagyobb gond most az, hogy a vállalatok bizonytalanok a jövő évi megrendeléseket illetően.

2023 első fél éve vízválasztó lesz – véli a szakszervezeti vezető, minden attól függ, lesz-e elég megrendelésük a cégeknek, folyamatos marad-e a termelés, és hogyan alakulnak az energiaköltségek. A munkaerőpiac jelenlegi helyzetéről azt mondta, hogy nagy változásokat egyelőre nem látni, sőt, a foglalkoztatottság még a járvány előtti számokat is meghaladja.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/10/no-a-felelem-az-allastalansagtol-de-legtobben-ujra-talalnak-majd-munkat