Bod Péter Ákos a kormány inflációs aggodalmairól: Egyszerűbb lenne igazat mondani

Nagy visszahangot váltott ki a napokban, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Aldit bírálta, amiért a diszkont áruházlánc béreket emel az infláció ellensúlyozására. „Mert a magasabb bérből magasabb fogyasztás lesz, abból még magasabb infláció (...) ezt hívják árbérspirálnak” – mondta Nagy, aki szerint szomorú igazság, de a spirált csak akkor lehet megakadályozni, ha a bérek növekedése elmarad az inflációétól.

– Reméljük, hogy Nagy Márton nyilatkozata csak egy vélemény, és nem befolyásolja majd az országos bértárgyalásokat – mondta lapunknak Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke. „Már csak azért is, mert az infláció már most érezteti hatását, és szükségessé teszi a meglévő bérmegállapodások kiegészítését”. Mészáros hangsúlyozta, az inflációt nem az esetleges fizetésemelés fogja meglódítani, a háborús helyzet és a nemzetközi ellátási nehézségek jóval veszélyesebbek ebből a szempontból. Azt viszont egy dolgozótól irreális elvárni, hogy ne az infláció növekedését meghaladó vagy azt legalább követő fizetést kívánjon magának.

A minimálbértárgyalások várhatóan ősszel kezdődnek, az egyeztetéseken a munkavállalói oldalon a MASZSZ mellett a LIGA és a Munkástanácsok Országos Szövetsége is részt vesz. Arról, hogy várhatóan mekkora minimálbér-emelést tartanak majd szükségesnek, sem Mészáros Melinda, sem Zlati Róbert nem akartak nyilatkozni, mondván, a tárgyalásokig még rengeteg gazdasági mutató és az infláció mértéke is változhat, korai lenne igényeket megfogalmazni.

https://hang.hu/gazdasag/bod-peter-akos-a-kormany-inflacios-aggodalmairol-egyszerubb-lenne-igazat-mondani-142818