A háború áldozataiért

2022 tavaszán a LIGA Szakszervezetek gyűjtést rendezett a tagjai körében, és áprilisban adományt juttatott el az ukrán KPVU szakszervezet számára, világossá téve, hogy a jogállamiságot súlyosan sértő, jelentős emberáldozatokkal járó katonai offenzíva elfogadhatatlan módja a konfliktusok megoldásának 

Tisztelt KVPU elnöke, Tisztelt Mykhailo Volynets úr!

A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája Magyarországról aggodalommal követi a katonai inváziót és a háborút Ukrajnában, szomszédos országunkban. Teljes szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki minden ukrán munkavállalónak és állampolgárnak!

A szolidaritás és az együttérzés az ilyen vészhelyzetekben olyan egyetemes értékek, amelyeket minden államnak kötelessége tiszteletben tartani a szabadság, az emberi méltóság és a szuverenitás mellett. A jogállamiságot súlyosan sértő, jelentős emberáldozatokkal járó katonai offenzíva elfogadhatatlan módja a konfliktusok megoldásának.

Magyarországon felszólítottuk a munkavállalókat és a szakszervezeti tagokat, hogy támogassák a humanitárius segítségnyújtás minden formáját, egyénileg és szervezetten egyaránt. A háború első napjától kezdve a LIGA számos tagszervezete aktívan részt vett az Ukrajnából menekülő emberek fogadásában, szállást, élelmet, szállítást, segélyt, segítséget, tolmácsolást, valamint munkát találtak azoknak, akik Magyarországon akartak maradni.

Az Önök nemzetközi titkárától, Olesia Briazgunova asszonytól hallottuk, hogy a KVPU aktívan részt vesz a humanitárius segítségnyújtás számos formájának biztosításában Ukrajna területén. A KVPU mint nemzetközi partnerszervezetünk iránti szolidaritásunkat megerősítve a LIGA 2022. április 12-én 1.500.000 Ft-ot (kb. 4000 EUR) továbbított a KVPU bankszámlájára, mint szívünkből jövő szimbolikus hozzájárulást.

Békét és minden erőt kívánunk Önöknek, hogy nap mint nap megbirkózzanak a példátlan körülményekkel, amelyekkel nap mint nap szembe kell nézniük!

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke