Eldőlt: biztosan 200 ezer lesz a minimálbér, de vannak feltételei

Közel a jövő évi bérmegállapodás. Abban már sikerült megállapodniuk a feleknek, hogy a minimálbér 200 ezer forintra emelkedik januártól, ennek feltételeiről azonban még tartanak az egyeztetések. A kormány 4 százalékos szociális hozzájárulási adócsökkentést ajánlott, a munkáltatók azonban nagyobb kedvezményt szeretnének. A garantált bérminimumról sincs még teljes egyetértés. A következő tárgyalás jövő héten lesz, várhatóan novemberre sikerülhet megállapodni – hangzott el az M1 Híradójában.

Mészáros Melinda a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta: egyetértenek a munkaadók követelésével, amennyiben ezt a pénzt a bérekre fordítják majd a cégek. A garantált bérminimum esetében azonban nem fogadják el a munkaadók ajánlatát.

„A munkavállalói oldal a garantált bérminimum esetében is egy lépcsőben, 2022 január elsejével a minimálbér közel húsz százalékos mértékéhez azonos mértékű béremelést irányzott elő. Ez a gyakorlatban kétszázhatvankétezer-kétszáz forintos bruttó összeget jelentene” – húzta alá az elnök.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2021/10/14/eldolt-biztosan-200-ezer-lesz-a-minimalber-de-vannak-feltetelei