Idősek világnapja

Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben október elsejét az idősek világnapjává nyilvánította. Sok szeretettel köszöntjük az időseket, akik munkavállalóként sokat dolgoztak a következő generációk boldogulásáért!

Idősek világnapja

A WHO szerint 2000 és 2050 között a világ 60 év feletti népességének aránya 11-ről 22%-ra, lélekszámuk 605 millióról 2 milliárdra nő. Az emelkedés az alacsony és közepes jövedelmű országokban lesz a legdrámaibb, 2050-re az idősek 80 %-a ezekben az országokban fog élni.

A 80 éves és az a fölötti korú emberek száma 2050-re négyszeresére nő. Egyre több gyermek fogja ismerni a nagyszüleit, dédszüleit, különösen a dédnagymamáját, hiszen a nők 6–8 évvel tovább élnek a férfiaknál.

Magyarország népességéből a 65 évesnél idősebbek száma 2021. január 1-jén 1 millió 833 ezer volt, a népesség 18,8 %-a. A 2012-ben született magyarok átlagosan 75 éves élettartamra számíthatnak, közel négy évvel többre, mint az ezredfordulón, és közel 14 évvel többre, mint az 1950-es évek elején. Ugyanakkor az Európai Unióban a mienk az ötödik legalacsonyabb várható élettartam, 5 évvel kevesebb, mint amire egy uniós átlagpolgár számíthat.

A statisztikából kiderül, hogy Magyarországon minden ötödik honfitársunk már kilépett a munkavégzés köteles korból, ugyanakkor fontos, hogy ne pusztán eltartottként tekintsünk rájuk: egyrészt közülük sokan ma is aktívak, ha nem is mindig az úgynevezett munka világában, másrészt ők azok, akik szorgalmukkal és munkabírásukkal megteremtették számunkra, a következő generáció számára a boldogulás feltételeit. Ma figyeljünk rájuk jobban!

Ahogy Bálint Zoltán, a LIGA Nyugdíjas Bizottság elnöke tavalyi üzenetében megfogalmazta, "erre szükség is van, hiszen a rohanó világban könnyen eltéved, elveszettnek érezheti magát, ha idős. Pedig nagy kincs is lehet az általuk felhalmozott tudás és tapasztalat. A LIGA Nyugdíjas Bizottság igyekszik minden fórumot kihasználni, hogy rámutasson és megoldást javasoljon az idős generáció problémáira, igényeire, elvárásaira. Fontos, hogy figyeljünk, vigyázzunk egymásra, segítsük egymást!”.