Nemcsak a 200 ezres minimálbér fontos a szakszervezetek szerint

A minimálbér mellett a garantált bérminimum és a bérajánlás egyenlő mértékben és azonos ütemben, vagyis egy lépcsőben való emeléséről is meg kell állapodni – figyelmeztet a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amelynek elnöke egyáltalán ne tekinti lezártnak a tárgyalásokat. A kérdés azért fontos, mert a kormány 200 ezer forintra emelné a bruttó minimálbért. 
Orbán Viktor még a nyár elején jelentette be, hogy a kormány szándéka, hogy a minimálbért 200 ezer forint bruttóra emeljék meg, majd ezt a nemzeti konzultáció eredményei alapján mostanra tárgyalási alappá is tette. Kedden a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tárgyalásán azt elfogadták a szociális partnerek, hogy a minimálbér egy lépcsőben 200 ezer forintra emelkedjen jövőre, a garantált bérminimum emelésével kapcsolatban a munkáltatói oldal felvetette, hogy azt két lépcsőben kellene végrehajtani, első alkalommal jövőre, majd 2023. január 1-jétől.

Viszont ezzel nem mindenki értett egyet: Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a garantált bérminimumról még nem volt érdemi egyeztetés. Úgy véli, hogy mindenképpen látni kell, hogy a vállalkozásoknak a kormány milyen támogatásokat ad majd, hiszen ha ezek jelentősek lesznek, akkor szerinte a garantált bérminimumot a minimálbérrel párhuzamosan egy lépcsőben kellene megemelni.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/garantalt-berminimum-minimalberemeles-maszsz.736585.html