Szakszervezeti elnök: a minimálbér mellett a garantált bérminimum összegét is emelni kellene

Várhatóan 200 ezer forint lesz jövőre a bruttó minimálbér. Már megvolt az ezzel kapcsolatos első megbeszélés a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán, de itt konkrétumok még nem hangzottak el. A munkáltatói oldal szerint ahhoz, hogy ezt az összeget kigazdálkodják, szükség lenne kormányzati segítségre. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban a Kormányinfón úgy fogalmazott: a kormány kész akár költségvetési áldozatot is hozni.

Jövőre 20%-kal lehet magasabb a minimálbér, mint jelenleg. A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a megbeszélésen konkrétumok nem hangzottak el. "Elfogadható és jelentős mértékű emelés lenne egy lépcsőben a 200 ezer vagy a 205 ezer forintos minimálbér, és ezzel párhuzamosan jelentősen emelni kell legalább azonos százalékos mértékben a garantált bérminimum összegét is. Ma Magyarországon a munkavállalók többségét elsősorban a garantált bérminimum érinti" - fejtette ki Mészáros Melinda.

http://www.atv.hu/belfold/20210915-szakszervezeti-elnok-a-minimalber-mellett-a-garantalt-berminimum-osszeget-is-emelni-kellene/