Egyetértésben a szakszervezetek és a munkáltatók: kell a 200 ezres minimálbér

A munkáltatók cserébe költségeik csökkentését várják az államtól, míg a szakszervezetek számára különösen fontos, hogy hasonló mértékben emelkedjen a garantált bérminimum is. 

A munkavállalók részéről a Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda fejtette ki álláspontját az InfoRádióban, és jelezte, hogy a 2020-ról 2021-re váltó év során sajnos nem sikerült komoly béremelést kiharcolni, ami megtörte a korábbi éveket jellemző bérfelzárkózási folyamatot.

A vezető reméli, hogy a napokban összehívják  a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF), és ezen sikerül meghatározni a 2022-es minimálbért, akár egy többéves megállapodás keretében. Mészáros egyetért azzal, hogy a magyar gazdaságnak el kell bírnia a 200 ezres minimálbért, ám a több embert érintő bérminimum emelését még fontosabb tartja, különösen, hogy Magyarország még így is elmarad a minimálbér tekintetében, de legalább újra megkezdheti a 2021-ben megszakadt felzárkózást.

A bérminimumra visszakanyarodva elmondta, hogy annak terén a Liga 20-25 százalékos emelést tart szükségesnek.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/09/egyetertesben-a-szakszervezetek-es-a-munkaltatok-kell-a-200-ezres-minimalber