Nagymértékű adócsökkentés szükséges a minimálbér kigazdálkodásához

Megkezdődtek a háttértárgyalások a kormány és a munkaadók között a következő évekre szóló minimálbér és garantált bérminimum megállapodás feltételeiről.

Azt kértük korábban a kormányzattól, hogy legkésőbb szeptember 15-ig kezdjük meg a következő évekre vonatkozó minimálbérről és garantált bérminimumról szóló tárgyalásokat. Várhatóan erre augusztus végén, szeptember elején sor kerülhet – mondta a VG-nek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Hozzátette, a következő megállapodásban szeretnének tisztázni például, hogy kinek az adatait veszik számításba, vagy, hogy milyen adatokat vesznek figyelembe a bérek megállapításánál. Támogatják, hogy több éves, akár 2024-ig szóló bérmegállapodást kössenek a munkaadók és a szakszervezetek.  A szakszervezeti vezető ugyanakkor felrótta, hogy május óta nem hívták össze a VKF-et, ami azért is lenne indokolt, mert nem csak a jövő évi, hanem még az idei megállapodás sincs teljesen lezárva.
Korábban ugyanis abban egyeztek meg a felek, hogy a nyár folyamán ismét leülnek tárgyalni és ha teljesül a várt 6 százalékos reálbér emelkedés, akkor a szociális hozzájárulási adó csökkentésével az idei minimálbér az év második felében tovább nőne. Mészáros Melinda szerint ugyan a feltételek meg lennének, arra már kevés esély van, hogy augusztus vége előtt valóban összehívják a VKF-et.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/07/nagymerteku-adocsokkentes-szukseges-a-minimalber-kigazdalkodasahoz