Két-három év alatt elérhető lehetne a 200 ezres minimálbér

Bár alapvetően a kormányon múlik, de a szociális partnerek inkább a többlépcsős, több év alatti bevezetést tartják valószínűnek.

Egy lépcsőben azonban csak nagyon jelentős munkaadói adóteher-mérséklés mellett látja kivitelezhetőnek a javaslatot Mészáros Melinda. Szerinte nagyobb az esélye a kétlépcsős megvalósításnak – különösen akkor, ha a gazdasági növekedés marad ezen a szinten. Főleg azért, mert bár mindössze 250-300 ezer, minimálbért kereső dolgozó van, viszont további nagyjából egymillió embert érint a minimálbérhez kötött szociális transzferek, támogatások révén bármilyen változás, aminek szintén lenne költségvonzata és költségvetési hatása. 

Az már kiderült, hogy 7,7 százalékos átlagkereset-emelkedési várakozással számoltak a jövő évi költségvetés tervezésekor – mondta Mészáros Melinda. Azt azonban egyelőre nem árulta el a kormány a szakszervezeteknek, hogy mégis nagyjából mekkora minimálbérrel tervezte a 2022-es költségvetést, noha ezt az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén is felvetették. Ahogyan azt is, hogy a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége milyen bérfeszültségeket okoz majd az önkormányzatoknál, amit nekik munkáltatóként korlátos költségvetés mellett kezelniük kellene: például, amikor a pályakezdő nettó fizetése magasabb lesz, mint az őt betanító, több éve ott dolgozó alkalmazotté. 

https://index.hu/gazdasag/2021/06/12/koronavirus-magyarorszagon-minimalber-garantalt-berminimum-orban-viktor-emeles-szakszervezet-munkaadok/