Büntetés helyett bónusszal ösztönzi a vakcina beadását a munkáltató

Megkülönböztetéstől mentes, a munkavállalók számára elfogadható gyakorlatok kialakítására törekednek a munkaadók annak érdekében, hogy az oltottak, az oltatni szándékozók és a vakcinát visszautasítók között ne alakuljon ki feszültség, de a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkahelyi feltételek is teljesüljenek. A diszkriminációtól mentes, oltakozást támogató gyakorlatokról egységes iránymutatás is készül.

– Eddig nem érkeztek hátrányos munkáltatói megkülönböztetésről visszajelzések, de a jó példákról már igen. Az elkerülhetetlen különbségtételt mind az oltottak, mind az oltatlanok elfogadják - mondta lapunknak Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke szintén kiemelte az oltás fontosságát, ugyanakkor elismerte, nem célravezető erőszakosnak tűnő, nyomásgyakorló intézkedésekkel oltásra bírni azokat sem, akik visszautasítják a védettséget.

Az elnök egyetért a munkáltatói oldallal abban, hogy a jelenleg formálódó, a következő időszakban kialakuló jó gyakorlatokról iránymutatás szülessen, ezzel elkerülve az oltottságot igazoló dokumentum meglétével és az oltás esetleges elutasításával összefüggő munkahelyi feszültségeket.

A Liga vezetője hozzátette: a következő időszak határozza meg sok, a járvány előtt nem elterjedt atipikus foglalkoztatási forma, például a távmunka helyét. Összességében a következő hónapokban válik világossá, milyen tartós változásokat eredményeztek a pandémia tavalyi megjelenése és a járvány visszaszorításával összefüggő intézkedések alatt szerzett tapasztalatok.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/buntetes-helyett-bonusszal-osztonzi-a-vakcina-beadasat-a-munkaltato-9805892/