A LIGA Szakszervezetek május elsejei nyilatkozata

2021. április 30-án a LIGA Szakszervezetek május elsejének üzeneteként továbbra is elengedhetetlennek tartja a a Munka Törvénykönyvének és a sztrájktörvénynek a módosítását, a korhatár előtti ellátások visszaállítását, a béren kívüli juttatások adóterheinek csökkentését és a szakszervezetekkel való érdemi egyeztetések megvalósítását.

A LIGA Szakszervezetek május elsejei nyilatkozata

A LIGA Szakszervezetek Elnöksége üdvözli május elsejét, a munkásünnepet, amelynek egyik legfontosabb követelése a munkaidő csökkentése volt. Kifejezi meggyőződését, hogy a munkaidő csökkentése biztosítja a munkavállalók számára a pihenés, a szórakozás, az emberhez méltó élet jogát és lehetőségét.

Ma még mindig sok munkavállaló dolgozik hétvégén, munkaszüneti napokon, változó munkarendben (éjszaka, műszakban, munkaidőkeretben), és sokuknak másodállást is kell vállalniuk ahhoz, hogy megkeressék a saját és a családjuk fenntartásához szükséges összeget. Mindez egészségügyi és munkabiztonsági veszélyeket rejt magában, fokozza a munkahelyi balesetek kockázatát, hosszú távon egészségromláshoz vezet és megnehezíti a munkavállalók számára a munkavégzés összeegyeztetését a gyermekek és egyéb eltartottak felé meglévő családi kötelezettségekkel.

A munka és a magánélet összeegyeztetése valójában a munkakörnyezet javítása, amely a munkavállalói lét és a szociális jólét alapfeltétele. A munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése pozitívan hat a gazdasági növekedésre, a versenyképességre, a munkaerő-piaci részvételre, a nemek közötti egyenlőség megvalósulására. Továbbá csökkenti a szegénység kockázatát, fokozza a nemzedékek közötti szolidaritást, foglalkozik az elöregedő társadalom jelentette kihívással, valamint kedvező hatással van a születési arányok alakulására.

A munkaórák számának növelése nem feltétlenül kedvező a gazdaságra, mert ezzel nem növekszik automatikusan a termelékenység. Ugyanakkor növeli annak a veszélyét, hogy a munkavállalók egy része a hozzátartozók felé fennálló gondozási feladatai miatt kénytelen feladni az állását. A Szociális Jogok Európai Pillérének 20 előírásából a 9. pont a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtéséről szól. Ebben a szülőket és gondozási feladatokat ellátó személyeket nevesíti, mint olyan munkavállalókat, akiknek joguk van a megfelelő szabadságoláshoz, a rugalmas munkavégzéshez és a gondozási szolgáltatások igénybevételéhez.

A LIGA Szakszervezetek Elnöksége május elseje alkalmából felhívja a munkáltatók és a kormány figyelmét, hogy a 8 óra pihenés és a 8 óra szórakozás megvalósulásának követelése minden munkavállaló számára továbbra is aktuális, mert csak ez biztosíthatja a munka és a magánélet egyensúlyát. Továbbá a LIGA Szakszervezetek Elnöksége elutasít minden olyan törekvést, amely a napi vagy a heti munkaidő meghosszabbítását eredményezi, illetve azt, amely – mint például a kétéves munkaidőkeret – a munka és magánélet egyensúlyát felborítja. A munkaidő csökkentéséért, rugalmassá tételéért, egy befogadó társadalomért továbbra is küzdenünk kell!

Az idei év május elsejének üzeneteként a LIGA Szakszervezetek továbbra is elengedhetetlennek tartja a a Munka Törvénykönyvének és a sztrájktörvénynek a módosítását, a korhatár előtti ellátások visszaállítását, a béren kívüli juttatások adóterheinek csökkentését és a szakszervezetekkel való érdemi egyeztetések megvalósítását!