Átrajzolhatja a vakcina a munkahelyi környezetet

Széles körű társadalmi egyeztetésre és részletes szabályozás kidolgozására van szükség a Magyar Nemzet által megkérdezett érdekképviseletek szerint arról, milyen mértékig tehetnek különbséget a munkáltatók a védett és a nem védett munkavállalók között, ha majd mindenki számára elérhető lesz a vakcina. Jelenleg alapos indokkal is csak a védettség tényére kérdezhet rá a munkáltató, de hátrányos megkülönböztetés azokat sem érheti, akik visszautasítják az oltást. Később viszont elkerülhetetlen lesz a megkülönböztetés.

Széles körű társadalmi egyeztetésre és részletes szabályozás kidolgozására van szükség az érdekképviseletek szerint arról, milyen mértékig tehetnek különbséget a munkáltatók a védett és a nem védett munkavállalók között, ha majd mindenki számára elérhető lesz a vakcina.

„Teljesen új, eddig nem tapasztalt körülményeket teremt, ha a teljes lakosság számára hozzáférhető lesz a vakcina, és az egyéni védettség már kizárólag az egyén döntésén múlik” - figyelmeztetett a lap megkeresésére Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke kifejtette, hogy a munkáltatóknak eddig nem volt okuk arra, hogy napirenden tartsák a védettséghez kötött esetleges többletlehetőségeket, mivel eddig elsősorban a veszélyeztetett csoportoknak volt lehetőségük az oltásra. A szigorú, a járvány terjedését fékező intézkedéseken csak akkor lehet lazítani, ha elegendően be vannak oltva.

Az elnök rámutatott, hogy a növekvő átoltottsággal a szabályok fokozatos lazítása alapvető elvárás lehet az oltottak körében, és a munkatársak között komoly feszültséget okozhat a munkáltató eltérő bánásmódja, ráadásul a foglalkoztató intézkedései – a jó szándék ellenére is – hátrányos megkülönböztetésre utalhatnak. Mészáros Melinda szintén úgy látja, részletes szabályozásra és széles körű egyeztetésre van szükség, rea­gálva a járványhelyzettel kapcsolatos változásokra.

A teljes cikk: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/hamarosan-atrajzolhatja-a-vakcina-a-munkahelyi-kornyezetet-9671456/