Parázs vita lett a minimálbérről: a munkaadói oldal hallani sem akar a 10 százalékos emelésről

2020. 11..25. blikkhu

Nem túl rózsás a helyzet, miután lezajlott a 2021-es évre vonatkozó minimálbér-tárgyalások első fordulója, ugyanis az álláspontok egyelőre nem közeledtek. Mint lapunk megtudta, a munkaadói oldal hallani sem akar arról a 10 százalékos emelésről, amit a munkavállalók szeretnének. – Azért nem olyan sötét a helyzet, ez gyakran előfordul a tárgyalások első körében, mondhatni éves rutin – kommentálta a helyzetet lapunk kérdésére Mészáros Melinda, a LIGA szakszervezetek elnöke.

– A munkaadók érvei között szerepelt, hogy az ország a járványhelyzet miatt különösen nehéz helyzetben van, ezt természetesen méltányoltuk. Jeleztük azonban, hogy a bérminimum nem rekedhet meg egy szinten, hanem követnie kell a V4-es bérfejlesztés ütemét, amiről évekkel ezelőtt megállapodás született. Éppen ezért szeretnénk elérni ezt a 10 százalékot, amely a jelenlegi bruttó 161 ezer forintos minimálbérre rakódna rá. Azt hiszem, mindkét oldalnak készen kell állnia a kompromisszumokra – mondta az elnökasszony.

A minimálbér már több mint egy évtizede minden évben növekedett, ezért is szeretnék a munkaadók, ha nem szakadna meg a tendencia annak ellenére sem, hogy már a magyar kormány is több mint 6 százalékos gazdasági visszaeséssel számol a 2020-as évre.