A LIGA a bértámogatások átgondolását kéri

2020. augusztus 26-án Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban kijelentette, szükség van bizonyos ágazatok esetében a csökkentett munkaidőhöz kapcsolódó bértámogatás meghosszabbítására, illetve további gazdaságvédelmi intézkedésekre.

A LIGA a bértámogatások átgondolását kéri
A Liga Szakszervezetek elnöke aggasztó folyamatokat lát a foglalkoztatási adatokat figyelve, ezért ágazati szinten is jó néhány ajánlásuk van a kormány felé.

Megszűnik a magyar kurzarbeit, a bértámogatási rendszer - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Szakmai szervezetek a program meghosszabbítását kérték.

Megszűnik a magyar kurzarbeit, a bértámogatási rendszer - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Szakmai szervezetek a program meghosszabbítását kérték.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban azt mondta, a kurzarbeit lehetősége még az év végéig adott mindazon foglalkoztatónak, amelyek az ezzel kapcsolatos papírokat augusztus 31-ig beadják.

"Mi mindenképpen szeretnénk, hogy ha nem is a teljes spektrumra, de bizonyos ágazatok vonatkozásában ez a csökkentett munkaidőhöz kapcsolódó bértámogatás a továbbiakban is lehetséges lenne. A turizmus és a vendéglátás területét illetően konkrét javaslatot is megfogalmazott az érintett tagszervezetünk, illetve ezzel párhuzamosan a munkáltatók is bejelentették az erre vonatkozó igényüket" - húzta alá.

Tudomásuk van arról is, hogy más ágazatok is szeretnék fenntartani a támogatást, ezért egyfajta tartalékalapot szeretnének látni a területen, hogy ha rosszabbra fordul a helyzet, a cégeknek legyen mihez nyúlni.

György László államtitkár bejelentése szerint eddig 226 ezer vállalkozónak jutott a támogatásból, azonban az utolsó héten már csak 26-tal vették többen igénybe, mint korábban, nem volt jelentős az új jelentkező vállalkozások száma sem, az érdeklődés jelentősen csökkent.

- Ezt a Liga is tapasztalja jelenleg, a vállalkozások 90 százalékában helyreállt a teljes munkaidőben történő foglalkoztatás, és olyan cégek is voltak, akik az érintett időszakot nem is teljes egészében merítették ki. Ezzel párhuzamosan azonban tapasztalnak bizonyos jelenségeket. "Ezek előre vetítik, hogy a későbbiek során a szigorító intézkedések hatására szükségesek lehetnek további gazdaságvédelmi intézkedések. Hogy ez a csökkentett idejű munkavégzés lesz-e, az álláskeresési támogatás vagy más, erről további egyeztetéseket kell folytatni" - nyomatékosította.

Ha nem marad meg a kurzarbeit támogatása, az hatással lehet akár a munkanélküliségi számokra is, és más, negatív gazdasági folyamatok is megindulhatnak, "amelyeknek nem hogy a végét, az elejét sem látjuk".

Ami látszik: júliusban először csökkent az álláskeresők száma, más mutatók viszont romlottak, egyre több álláskereső nem kap álláskeresési támogatást, növekszik az egy évnél hosszabb ideje munkanélküliek száma, a csoportos leépítések száma is magas szinten mozog. Ezt kommentálva Mészáros Melinda elmondta, valóban növekszik a tartós - 6 hónapnál több ideje - álláskeresők száma.

"Célszerű lenne egzakt számokat közzétenni e vonatkozásban is, ugyanis a területtel foglalkozó hazai és nemzetközi szervezetek adatai rendkívül eltérő számokat mutatnak. A problémát az okozhatja, hogy nagyon sok vállalkozásnál létszámstopot vezettek be, és készülnek további létszámkorrekciókra is."

Célszerű lenne szerinte továbbá az állástalanok támogatási körének kibővítésén is gondolkodni.

inforadio.hu