Még sokáig szükség lesz a bértámogatásokra

Legkevesebb 300 ezer ember munkahelyének megtartásában segítettek a koronavírus-járvány hatásai miatt hozott kormányzati intézkedések - mondta Mészáros Melinda az InfoRádió Aréna című műsorában. A Liga Szakszervezetek elnöke azonban nem látja egyértelműen alátámasztott adatnak a kormány által hangsúlyozott egymilliós számot.

Még sokáig szükség lesz a bértámogatásokra

Több fontos kormányzati intézkedés is történt a válsághelyzet idején a munkahelyek védelmében. Az első lényeges a munkahelyvédelmi bértámogatási rendszer kidolgozása volt, még ha első körben a rendszer egy kicsit bonyolultra is sikerült. Az átdolgozás következtében viszont ma már ott tartunk, hogy több mint 12 ezer vállalkozás és több mint 153 ezer munkavállaló esetében nyújtottak be támogatási kérelmet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Hozzátette: eddig a benyújtott kérelmek közel 90 százalékát elbírálták, és nagyon sok esetben pozitív döntés született.

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy ha csak minimális óraszámban is tovább tudják továbbfoglalkoztatni a munkavállalót, akkor a kieső idő 70 százalékát a dolgozó állami támogatásként közvetlenül megkaphatja. "Nagyon sok munkáltató a fennmaradó 30 százalékot is vállalta, volt olyan foglalkoztató például, aki az átdolgozott támogatási csomag miatt több mint 1500 munkavállaló elbocsátásától tekintett el, és majdnem a teljes létszámára vonatkozóan igénybe vette és veszi ma is ezt a támogatási formát" - mutatott rá a program hatására az elnök. Beszámolt arról is, hogy e támogatá kérelmezési határidejét augusztus 31-ig már meghosszabbította a kormány, de - a munkáltatók támogatásával - a Liga javasolta, hogy az igénybevétel 3 hónapos időtartamát is hosszabbítsák meg, legalább további 3 hónappal, de lehetőség szerint legalább december 31-ig" - mondta Mészáros Melinda. A szakszervezetek azt tapasztalják ugyanis, hogy lassabban zajlik az újranyitás, mint azt bizonyos területeken gondolták.

"Azt érzékeljük, hogy az első körben benyújtott, és pár héten belül lejáró bértámogatások kedvezményezettjeinek még szükségük van további hosszabbításra, adott esetben akár ugyanazokra a munkavállalókra vonatkozóan is" - mondta Mészáros Melinda. Szerinte így elkerülhető lenne jó néhány munkahely megszűnése. Hozzátette: emellett az álláskeresők köre is egyre népesebb, és az ő helyzetük is nagyon komoly rendezésre szorulna.

A támogatások harmadik elemeként az új munkahelyek létrehozását segítő támogatást említette, amely az állásukat elvesztő és munkát kereső korábbi dolgozók támogatását tudja biztosítani - mondta az elnök.

"Csak becsülni lehet" - mondta Mészáros Melinda azzal kapcsolatban, van-e adatuk arról, hogy a kormányzati intézkedések hány munkahely megtartását segítették. Mint mondta, csak egy kormányzati adatot ismernek, de ő ezt a számot nem látja egyértelműen alátámasztottnak. A kormányzat részéről elhangzott, hogy egymillió munkahelyet sikerült ilyen módon megőrizni, de ő a saját adataikból csupán egy több mint 300 ezer fős olyan létszámot lát, aki valamilyen támogatásban részesült. "Magát ezt a kerek számot én csak úgy tudom elképzelni, hogy ha ebbe minden olyan támogatási forma beletartozik - akár a képzések és átképzések is -, amelynek a pontos adatai egyelőre nem ismertek" - tette hozzá Mészáros Melinda.

A gazdaság újranyitása kapcsán elmondta még, hogy nagyon sok munkahelyen megmaradt az otthoni munkavégzés. Szavai szerint mind a munkavállalók, mind a munkáltatók megtapasztalták, hogy az otthoni munkavégzésben, vagy hosszabb távon adott esetben a távmunkában is van lehetőség. "Féltek, tartottak korábban ettől a munkáltatók, azt gondolták, hogy ha valaki otthon végzi a feladatait, akkor az nem egyenértékű a munkahelyen végzett munkával. Ez a pár hónap egyértelműen bizonyította, hogy ez messzemenően nem így van" - hangsúlyozta Mészáros Melinda.