A szakszervezetek kétszámjegyű minimálbér-emelést akarnak jövőre

Újra kell tárgyalni a korábbi bérmegállapodást, mert a makrogazdasági adatok eltérnek a várttól - mondta a Hangolóban a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint a gazdasági növekedés is nagyobb, az infláció is magasabb és egy százalékkal nőtt a termelékenység, így a korábban elfogadott 8 százalékos minimálbér-emelés helyett lehet kétszámjegyű is a bővülés. Konkrét számokról még nem beszélt, de szerinte minden munkáltató ki tudja gazdálkodni a legalább 10 százalékos növekedést.

Jelentősen, 10 százalékkal csökkent a szociális hozzájárulási adó a munkáltatóknál és további csökkentések várhatók, ez is alapja lehet a béremelésnek. A szakszervezeti vezető szerint a kis- és közepes vállalkozásoknak sem okozhat gondot a kétszámjegyű emelés, mert a fejlesztési forrásokat bérekre is fordíthatják. Beszélt arról is, hogy idén a gazdaságban 12 százalékos bérnövekedés volt, és ettől elmaradt a minimálbérek és a garantált bérminimumok emelkedése is. Szerinte gond az is, hogy a nettó minimálbér a nettó bérekhez képest csak 43 százalék, míg Szlovákiában ez az arány 53 százalék. Magasak a munkavállalók közterhei, melyeket a munkaerőpiaci járulék eltörlésével lehetne csökkenteni.

Magyarországon idén 148 ezer forint volt a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint. Varga Mihály pénzügyminiszter korábban arról beszélt, hogy jövőre kétszámjegyű is lehet a minimálbér emelkedése. A jövő évi bérekről december elején ülnek ismét tárgyalóasztalhoz az érintettek. A 2016-ban elfogadott bérmegállapodás alapján 8 százalékkal nőne jövőre a minimálbér.

karcfm.hu