Kétszámjegyű béremelés szükséges a közszolgáltató szektorban

2019. október 3-án a LIGA Szakszervezetek Versenyszférás ügyekben eljáró Bizottságának keretében a közszolgáltatásban érintett állami tulajdonú társaságoknál működő és Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) alapító tagjaként eljáró tagszervezetek vezetői megbeszélést tartottak, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a béremelés közszolgáltatásban szükséges mértékéről.

Az alábbiakban a bizottsági ülésen elhangzottak rövid összefoglalását olvashatják.

Bevezetésében Buzásné Putz Erzsébet (MTSZSZ elnöke) a bizottság vezetőjeként tájékoztatta a jelen lévő tagszervezeti vezetőket (posta, vasút, villamosenergia-ipar, vízügy, közúti közlekedés) arról, hogy az elmúlt napokban más érintett szervezetek béremeléssel kapcsolatos elképzeléseiről és kezdeményezéseiről.

Valamennyi jelen lévő szervezet-vezető részéről elhangzott, hogy továbbra is kritikus a létszámhelyzet a vállalatoknál, néhány területen már a működőképesség határát súrolva. A postai területen az év hátralévő részében jelentős szervezeti változások várhatók, a részletek teljes körű ismerete nélkül jelenleg nem alakítható konkrét javaslat a béremelés mértékére. Az azonban ezen a területen is biztosan elmondható, hogy jelentős bérfejlesztés szükséges ahhoz, hogy a közszolgáltatási feladatokat megfelelő színvonalon el tudják látni, a dolgozókat meg tudják tartani, különös tekintettel a képzett, több éves gyakorlattal rendelkező munkavállalókra.

A vízügyi ágazatban a szakszervezetek célja, hogy valósuljon meg a teljes megtérülés elve. Célszerű lenne, ha a vezetékadót vagy annak egy részét rászorultsági elven visszafordítanák a bérkompenzációra. A munkabérek komoly eltérést mutatnak az állami és az önkormányzati tulajdonú társaságok között és a tulajdonosi-csoporton belül is, az egyes önkormányzatok teljesítőképességének függvényében. Javaslatuk alapján mindenképpen szükséges a további legalább kétszámjegyű béremelés végrehajtása.

A közúti és a vasúti közlekedés területén dolgozók számára is gondot okoz a munkaerőhiány, amely a munkavállalók kiemelten magas leterheltségével párosul. A versenyszféra magasabb, megemelt munkabérei elvándorlásra kényszerítik a munkavállalókat, a maradókra egyre nagyobb teher hárul, a munkafeladatokat normál munkaidőben már nem tudják elvégezni. Egyre magasabb a rendkívüli munkaidő (túlóra) aránya, amely már rövidtávon negatív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre, valamint nem támogatja a munka és a magánélet (családi élet) egyensúlyának kialakítását és fenntartását.

A villamosenergia-ipar részéről ismételten felmerült, hogy a béren kívüli juttatások adózási szabályainak változása miatt munkavállalóik reáljövedelem-csökkenést szenvedtek el, amelyet kompenzálni szükséges. Hiányzik az ágazati érdekegyeztetés, és indokoltnak tartják az ágazati bérmegállapodás(ok) megkötését, tarifális elemekkel.

A közszolgáltatásban működő, jelen lévő szakszervezetek közös javaslatai a megkezdődő bértárgyalásokhoz a következők:
- a közszolgáltatás egységes kezelése,
- a bértárgyalások során az infláció mértékének figyelembe vétele,
- a munkavállalók által fizetett munkaerőpiaci járulék eltörlésének támogatása,
- a béren kívüli juttatások lehetséges elmeinek és azok adózási kérdéseinek felülvizsgálata - a bekövetkezett reáljövedelem-csökkenés kompenzálása,
- a bérek (alapbérek) kétszámjegyű %-os mértékű emelése.

Fenti javaslatokat a LIGA Szakszervezetek 2019.október 9-én megtartott elnökségi ülésén megtárgyalta, és az elhangzottak figyelembe vételével, a fentiekben megjelölt szervezetek nevében is, írásban kezdeményezte a KVKF összehívását.

LIGA Szakszervezetek