A közös múlt és a közös európai jövő

2019. augusztus 30 és szeptember elseje között Berlinben került megrendezésre a Közép-Európai Ifjúsági Szakszervezeti Hálózat, a CEYTUN konferenciája. A szervezők a rendezvényt a második világháború kirobbanása 80. évfordulójáról szóló megemlékezésnek, illetve a jövőkutatásnak szentelték.

A közös múlt és a közös európai jövő

A konferenciára Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból, Németországból, Szlovákiából, és Magyarországról is érkeztek fiatalok, a LIGA Szakszervezetek részéről a Láris Ferenc Tibor (Honvédszakszervezet) Borsos Krisztina (Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) és Dénes Sándor (Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) vett részt az eseményen.

A rendezvény nyitányaként Sawsan Chebli államtitkár azt a kérdést vetette fel, hogy képes-e Európa együtt növekedni, vagy szétesik - és rámutatott, a fiataloknak meg kell határozni, milyen Európában szeretnének élni.

Kivételes CEYTUN-esemény lévén a történelmi visszatekintést követően a résztvevők tekintetüket a jövőbe, 2050-re szegezték, amelynek kapcsán az Európai Unió vezetőire illetve a szakszervezetekre váró lehetséges hatásokat vették számba. Erre jó alapot adott az úgynevezett jövőkép-építés technika, amely különböző forgatókönyveket feltételez, annak érdekében, hogy a résztvevők számot vessenek a jelenben zajló folyamatok irányával. "A szcenáriók olyan történetek a jövőről, amelyek cselekvésre motiválják az embereket." - hangzott el a rendezvényen.

Ezután a résztvevők kis csoportos műhelymunka keretében azokra a kérdésekre keresték a választ, milyen lehet Európa 2050-ben. Vajon erősebb vagy gyengébb lesz a szociális- és gazdasági kohézió Európában? És milyen lesz a szakszervezetek szerepe? Felmerült a migrációnak a munkaerő piacra gyakorolt hatása éppúgy, mint az új technológiák elterjedésével bekövetkező munkahelyek megszűnése. Többen felvetették, az EU szintjén kollektív szerződés is létrejöhet, de az is elhangzott, a klímaváltozás és hatásainak csökkentésére milyen intézkedések hozhatók. (Példaként merült fel a zsúfolt nagyvárosok közösségi közlekedésének javítása, a személygépjárműveket otthon hagyó munkavállalók támogatása is.)

A munkacsoportokban folyó elemzés végén a csoportok bemutatták egymásnak eredményeiket. Végül a rendezők bemutattak egy olyan történelemkönyvet, amelyet lengyel és német szerző közösen írt. A címe: Közös történelmünk.

Láris Ferenc Tibor


Képek: