Neumann László elment

A LIGA Szakszervezetek búcsúzik a LIGA és a szakszervezetei mozgalom barátjától, szakértőjétől, tanulmányai szerzőjétől, Neumann Lászlótól; továbbá részvétet nyilvánít a családnak, és temetésén, 2019. július 30-án, képviselteti magát.

Neumann László elment

Neumann László 1949. június 27-én született, 1963-ban a Kandó Kálmán Híradás és Műszeripari Technikumban érettségizett és 1984-ban a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, majd a 1986-ban a Közgazdaságtudományi Egyetemen tette le a diplomáit.

Neumann László közgazdász és szociológus volt, dolgozott a Munkaügyi Kutatóintézetben, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézetében, a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetében, de szabadúszó kutatóként is tevékenykedett.

A rendszerváltás után elméleti és gyakorlati kutatásokat végzett a Munkavállalói Résztulajdonos Programról, a privatizációról. Alapvető kérdésfeltevése az volt, hogy ezek a programok mennyire jutnak el a munkavállalókhoz. Ezekben az időkben a TDDSZ-szel és a LIGÁval rendszeresen egyeztetett a szakszervezetek lehetőségeiről, a munkavállalók védelmének kérdéseiről. Később is a munkaerőpiac működését kutatta, írt a kollektív alkufolyamatról, a kollektív szerződésekről, a munkavállalói részvételről, a munkavállalói / munkaadói érdekképviseletekről, és a szociális párbeszédről, de érdekelte a vállalati bérpolitika vagy az euró bevezetésének kérdése is.

A LIGA Szakszervezetekkel évtizedekig együtt dolgozott, négy tanulmányt is írt a LIGA Szakszervezeti Kiskönyvtár sorozatába. Szívesen jött vidékre, ha hívták, vagy a téma érdekelte, mindig szakított időt, hogy közvetlenül beszélhessen azokkal, akiket a munkaerőpiaci intézkedések leginkább érintettek: a dolgozókkal.

A szakmai munkáját még azok is nagyra értékelték, akik más véleményen voltak; halk szavú, de kritikus, jóindulatú, de határozott embernek ismerték meg, akiknek volt szerencséjük vele dolgozni, vagy az előadásait meghallgatni.
Halála után családja a következő, szűkszavú közleményt adta ki:

„Kedves barátok, ismerősök és kollégák! Neumann László, Laci, Nagybau 2019. július 23-án délelőtt, 70 éves korában meghalt. Halála súlyos betegsége ellenére is váratlan volt. Temetése 2019. július 30-án, kedden délután 2 órakor lesz a Farkasréti Zsidó Temetőben (Budapest, XII. kerület, Érdi út 9.). Kérjük, hogy a zsidó hagyománynak megfelelően a szertartásra mindenki fedett fővel érkezzen, és virágot senki ne hozzon.
Eszter, Péter, Juli, Sára és Samu”

-l