Szolidaritási nyilatkozat

A LIGA Szakszervezetek támogatja a Magyar Tudományos Akadémia dolgozói 2019. február 7-én keltezett nyílt levelében megfogalmazott problémák megoldását, egyben szolidáris a Magyar Tudományos Akadémia munkavállalóival, valamint tagszervezetével, a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével.

Szolidaritási nyilatkozat

A LIGA Szakszervezetek véleménye szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az MTA közötti vita nem csak a Magyar Tudományos Akadémia intézményrendszerének finanszírozásáról, hanem a tudományos élet függetlenségéről, értékteremtéséről, és jövőt meghatározó szerepéről is szól.

A LIGA Szakszervezetek meggyőződése szerint, ha szükséges változtatni az intézmény finanszírozásán, azt az érintettekkel párbeszédre törekedve, szakmai alapon lehet megtenni, és a változásokkal párhuzamosan az ott dolgozók számára garantálni kell a korábbi, vagy a korábbinál kedvezőbb munkafeltételeket. Ez adhat alapot a kutatásokban és a tudományos életben dolgozók munkájának megbecsüléséhez, az európai és a hazai viszonylatban is fontos szerepének elismeréséhez, és végezetül ez szolgáltja Magyarország hosszú távú érdekeit is.

Budapest, 2019. február 14.

dr. Mészáros Melinda

a LIGA Szakszervezetek elnöke