Gyász

2019. január 10-én, életének 78. évében elhunyt Csákó Mihály, a LIGA Szakszervezetek ügyvivő testületének 1990-1993 között a nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja.

Gyász

Csákó Mihály az ELTE Bölcsésztudományi Karán szerzett magyar-filozófia diplomát, majd egy francia posztgraduális képzés keretében pszichológiát és szociológiát tanult. 1971-ben doktorált az ELTE Bölcsésztudományi Karán. Itt 1964-től tanársegédként dolgozott, majd a Társadalomtudományi Intézetbe száműzték (Nem kis részben azért, hogy ne „mételyezze az ifjúságot”), majd onnan is mennie kellett; így szabadúszó szociológusként tevékenykedett.

A rendszerváltás előtt kulcsszerepet játszott a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete megalakulásában, később pedig a LIGA Szakszervezetek ügyvivő testületének tagjává választották. Ezt követően a LIGA Szakszervezetek nemzetközi osztályvezetőjeként dolgozott, és sokat tett azért, hogy a LIGA Szakszervezeteket felvegyék a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségbe.

A rendszerváltás után újra taníthatott: Pittsburgh-ben vendégtanárként, illetve az ELTE Szociológiai Intézetének igazgatójaként. Élete alkonyán a Wesley János Lelkészképző Főiskola docenseként írta cikkeit, leginkább az oktatásszociológia, a politikai szocializáció, a szakképzés szociológiája témakörökben.

Nagytudású, derűs, mindig a kiszolgáltatottak oldalán harcoló kollégától búcsúzunk.

-l