Mi érdekli a nőket?

- A gazdasági függetlenség! - legalábbis egy német szakszervezeti projekt szerint. Minderről - és sok más női munkavállalókat érintő témáról - a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Pán-Európai Regionális Tanácsának Női Bizottsága tanácskozott 2018. június 21. és 22. között.

Mi érdekli a nőket?

Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) Pán-Európai Regionális Tanácsának (PERC) Női Bizottsága fiatal nőknek szóló két napos konferenciát szervezett Berlinben. A rendezvényt az ILO ACTRAC és a Német Szakszervezetek Szövetsége (DGB) támogatta, mely utóbbi székházában biztosította a rendezvény helyszínét. Az esemény elsődleges célkitűzése a volt, hogy 35 év alatti, fiatal, szakszervezeti tag nőknek bemutassa az ITUC PERC nemek közötti egyenlőségének előmozdítása területén folytatott tevékenységét és a megfelelő információk és készségek fejlesztésével hozzásegítse őket ahhoz, hogy aktívabban részt vehessenek szakszervezetük tevékenységében. A megfelelően képzett női tagság jelenlétével a szakszervezeteken belül is erősíthető a nemek közötti egyensúly megvalósítása és hosszú távon előremozdítható a női a vezetők számának növekedése is.

A rendezvényt Szabó-Zsura Brigitta, a PERC Női Bizottságának alelnöke nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet a nőket érinti munkaerő-piaci kihívásokra és hangsúlyozta ezen belül is a fiatal nők nehéz helyzetét a munka és a magánélet összeegyeztetése során. Kiemelte továbbá, hogy akár az otthoni, akár a munkahelyi erőszak nőkre gyakorolt negatív hatását, így az is előfordulhat, hogy a pszichés, vagy fizikai erőszak miatt a munkavállaló nem tudja a munkahelyi feladatait ellátni.

A DGB részéről Elke Hanneck alelnök asszony köszöntötte a résztvevőket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a női jogok egyre erőteljesebb nyomás alatt vannak világszerte és szükség lenne a nők erőteljesebb bevonására a döntéshozatalba. Sajnálatát fejezte ki, hogy Németországban igen magas a nemek közötti bérszakadék, 21%, továbbá kiemelte a fiatal nők szakszervezeti részvételének fontosságát.

Olga Nicolae a PERC Női Bizottság tanácsadója a fiatalokat sújtó munkanélküliség magas arányát hangsúlyozta, a nyugdíjkorhatár folyamatos emelkedését és a női elszegényedést említette, melynek egyik oka, a bérkülönbségekből fakadóan, a nyugdíjak értékének nagymértékű különbségei.

A megnyitók után a német Családügyi Minisztérium támogatásával megvalósított DGB projekt került bemutatásra, „Mi érdekli a nőket? A gazdasági függetlenség!” címmel. A projekt célja a figyelemfelhívás és lehetséges megoldások kidolgozása a nők gazdasági függetlenségének elősegítésére a célcsoport, a szakszervezetek és a politikusok bevonásával. A hatékonyság érdekében a közösségi média felületét is felhasználják a minél szélesebb körű információ átadása érdekében. A projekt hátterében olyan alapvető adatokra mutatnak rá, mint a nemek közötti bérkülönbség, a gondozási szakadék (ez 52,4 százalékkal több ápolási munkát jelent a nők számára!), és a nemek közötti nyugdíjkülönbség (ez utóbbi 57,2 százalék!). Ilyen adatok mellett jól látható, hogy sok a tennivaló a gazdasági függetlenség előmozdítása területén Németországban is.

Az ITUC felépítését és működését, illetve a közelgő 4. ITUC Kongresszust Maria Tsirantonaki szakértő mutatta be. Az előadás során az ITUC globális kampányairól is beszélt, így kifejezetten a női részvétel arányának emelkedését célzó „Számoljatok Velünk” „Count us in” kampányt és annak eddigi eredményeit is bemutatta. A női részvételre vonatkozóan Szabó-Zsura Brigitta ismertette az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Női Bizottságának az idei felmérést a nemek közötti egyenlőségre vonatkozóan, hangsúlyozva annak fiatal nőket érintő részeit. Így kitért arra, hogy az EU-ban a 15-39 közötti korosztály foglalkoztatottsága 45 százalékos, ehhez képest a fiatal szakszervezeti tagok aránya 14.3 százalékon áll a válaszadó szakszervezetek körében, tehát a fiatal szakszervezeti tagok aránya nagyban elmarad a foglalkoztatottsági adatokhoz képest.

Ezt követően Goda Neverauskaite, az ITUC PERC szakértője az ITUC Szervezési Akadémia elnevezésű projektet mutatta be és a kommunikációs technikákat ismertetett arra vonatkozóan, hogy különböző szervezetek milyen módszerekkel jutattak el információt a tagsághoz és a társadalom szélesebb köréhez egyes témákban.

A résztvevőket Annika Wünchse (DGB) tájékoztatta a nemi alapú munkahelyi erőszak és zaklatás visszaszorítását célzó ILO normaalkotás folyamatáról.

Az előadások mellett csoportmunkákban kerültek feldolgozásra a hallottak. Az első nap az előadások során említett kihívásokra adandó szakszervezeti válaszok kidolgozása volt a feladat, míg a második napon a PERC Női Bizottsága számára kellett ajánlásokat kidolgozniuk a megjelenteknek, melyek beépítésre kerülhetnek annak következő évi munkatervébe.

Szabó-Zsura Brigitta


Képek: