Ne legyenek vesztesek!

Az EU 9 tagállamában még mindig rosszabb a munkavállalók helyzete, mint a válság előtt - derül ki az Európai Szakszervezeti Szövetség 2018. március 19-én nyilvánosságra hozott tanulmányából.

Ne legyenek vesztesek!

Az európai szövetség közleménye aláhúzza, 9 uniós országban a dolgozó emberek 2017-ben még mindig kevesebbet keresnek, mint 2010-ben. Ezek az országok: Olaszország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Belgium, Görögország, Portugália, Finnország, Horvátország és Ciprus.

A 6 országban - Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Belgiumban, Görögországban és Finnországban - dolgozó emberek 2017-ben is kevesebbet kerestek, mint 2016-ban.

Az adatokat az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) március 19-én, hétfőjén közzétett, "Benchmarking Working Europe 2018" című új jelentés tartalmazza.

A számadatokat az Európai Szakszervezeti Intézet számította ki a 2018 februárjában közzétett független adatokból, és a "reálbérekre" vonatkozik (a bérek értékénél a megélhetési költségeket is figyelembe vesszük).

A reálbérek alakulása %

                    2010-2017         2016-2017
Görögország   -19,1                   -0,4
Cyprus            -10,2                    0,6
Portugália         -8,3                    0,1
Horvátország    -7,9                    1,2
Spanyolország  -4,4                   -1,5
Olaszország      -4,3                   -0,9
UK                   -2.4                    -0.6
Belgium            -1.1                    -0.8
Finnország        -1,0                    -2,0


(A Benchmarking Working Europe 2018, ETUI 4.2 és 4.3 ábrái alapján.)

"A gazdasági fellendülésről folytatott beszélgetés ellenére sok nagy országban dolgozók még rosszabb helyzetben vannak, mint a válság előtt" - mondta Esther Lynch, az Európai Szakszervezetek Szövetségének konföderációs titkára -, és a helyzetük nem javul. Nem csoda, hogy még az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank is nagyobb bérnövekedést szorgalmaz. Ez nem csak a társadalmi méltányosság szempontjából elengedhetetlen, hanem a növekedéshez és a minőségi munkahelyek teremtéséhez is szükséges."

"Itt az ideje, hogy sokkal határozottabb fellépést vegyünk fontolóra, hogy elősegítsük a méltányos és ésszerű bérek emelésének legjobb módját - a munkáltatók és a szakszervezetek közötti tárgyalásokon keresztül. Az EU közbeszerzési szabályainak meg kell követelniük, hogy csak a kollektív szerződéseket kötő vállalatok indulhassanak a közbeszerzéseken."

"Az EU és a tagállamok célszámokat határozhatnának meg a kollektív szerződések hatálya alá tartozó munkavállalók számának növelésére. Az EU-nak haladéktalanul köteleznie kell a tagállamokat, hogy jelezzék, milyen intézkedéseket tesznek a kollektív szerződések kiterjedésének növelése érdekében. "

Az ETUI benchmarking-jelentést 2018. március 19-én, 18.30-kor publikálják az EU Ausztriai Állandó Képviseletén, Avenue de Cortenbergh 30, 1040 Bruxelles.

Lásd: https://www.etui.org/Events/Launch-of-the-ETUI-ETUC-Benchmarking-Working-Europe-2018-report-What-convergence-and-what-divergence-akross-EU