Nem a munkahelyi erőszakra!

„A szakszervezeteknek kiemelten fontos szerepük van abban, hogy a munkahelyeket biztonságossá tegyék a nők számára és abban, hogy elősegítsék a nők elleni erőszak és zaklatás felszámolását”, jelentette ki közleményében Luca Vincentini, az ESZSZ főtitkára.

Nem a munkahelyi erőszakra!

A főtitkár hozzátette, a kollektív szerződések jelentős szerepet játszhatnak az erőszak visszaszorításában.

Az ENSZ nők elleni erőszak felszámolását célzó világnapja alkalmából (november 25.) az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) felhívja a figyelmet a kollektív megállapodások fontosságára a nők ellenei erőszak megszüntetésének területén folytatott harcban és kihangsúlyozza, hogy ezt a háborút még messze nem nyertük meg. Az eddigieknél is erőteljesebb fellépésre van szükség.

Az ESZSZ felhívja a munkáltatókat és a szakszervezeteket, hogy duplázzák meg erőfeszítéseiket a nők elleni munkahelyi erőszakkal szemben és támogassák azokat a nőket, akik a családon belüli erőszak áldozataivá válnak.
Az ESZSZ úttörőnek számító tanulmánya a „Biztonságban otthon, biztonságban a munkahelyeken” idén került bemutatásra. A tanulmány azt mutatja, hogy a szakszervezetek élen járnak a munkahelyi erőszak elleni harcban. Jelenleg több, mint 160 kollektív megállapodás, az EU 10 különböző tagállamban célozza meg a zaklatás és az erőszak különböző formáit, melyeknek főként nők esnek áldozatául. Az ESZSZ véleménye szerint ezeknek a megállapodásoknak további szakszervezeteket és munkáltatókat kell arra bátorítania, hogy:

  1. Folytassanak tárgyalásokat a különböző szabályozásokról és eljárásokról, folytassanak figyelemfelhívó akciókat szektorális és vállalati szinten.
  2. Készítsenek minta munkahelyi szabályzatot és képezzék a szakszervezeti tisztségviselőket a zaklatásról és erőszakról szóló megállapodások tárgyalása céljából.
  3. Az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei foglalják magukban az erőszaktól és zaklatástól menetes munkahelyeket.
  4. Információ átadással és támogatással segítsük a munkahelyi és családi erőszak áldozatait.

„A nőknek nem lenne szükségük a #MeToo -ra”, mondta Monserat Mir, az ESZSZ titkára, „ha nem söpörnénk többet a szőnyeg alá a szexuális zaklatás és erőszak témáját. A szakszervezeteknek és munkáltatóknak együttesen kell fellépniük ennek érdekében. A szakszervezetek Európa szerte számtalan jól bevált szabályozási és eljárási gyakorlattal bírnak a nők elleni erőszak visszaszorítása és az áldozatok támogatása területén. Ezeket az erőfeszítéseket kell megkétszereznünk.”

Az ETUC felhívja a jogalkotók figyelmét is arra, hogy szükség van a meglévő szabályok megerősítésére és éppen ezért kiemelten fontos lenne egy a nők és férfiak elleni erőszakot megcélzó ILO egyezmény elfogadása.