A munkahelyi zaklatás ellen

Több szakszervezet összefogásában, többek között a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség és a belga CSI és ACV szakszervezetek szervezésében 2017. október 5-7 között kerül megrendezésre Costa Ricában az a nemzetközi szeminárium, amelynek témája a férfiak és nők elleni erőszak és zaklatás a munkahelyeken.

A munkahelyi zaklatás ellen

A szervezők célja az volt, hogy világszintű összefogásra sarkalja a szakszervezeteket annak érdekében, hogy a 2018-as ILO Konferencián minél eredményesebben kerüljön képviseletre a probléma és minél pontosabban kerüljenek megfogalmazásra a munkavállalói oldal igényei a későbbi normaalkotási eljárás során.

A három nap programja olyan témákat foglal magában, mint a munkahelyi erőszak és zaklatás definiálása, az ezek által állított kihívások, a férfiak és nők elleni munkahelyi erőszak strukturális okai, hogy lépjünk fel az előfordulásuk esetén és milyen, már kialakított jó gyakorlatok vannak.

Az első nap a fizikai és pszichikai erőszak és zaklatás formáiról esett szó. Többször is kiemelésre került, hogy a különböző erőszakos cselekményekről szóló jelentések jóval a valós számok alatti arányokat mutatnak, mivel az áldozatok az esetek nagy részében nem jelentik azt és nem is kérnek segítséget a feldolgozásuk érdekében. Ettől függetlenül ezek az adatok elengedhetetlenek a szakszervezeti munka ez irányú megszervezése és feltárása érdekében. Sok esetben mutatnak a munkahelyek erőszakmentes képet, azonban különböző felméréseket követően derül ki, hogy még ezeken a helyeken is előfordulnak. A verbális és fizikai erőszak esetén nem csak főnök-beosztott és kollégák egymás közötti abúzusának esetéről beszélünk, hanem a harmadik fél által elkövetett ilyen cselekményekről is, azaz az ügyfelek, utasok, szolgáltatást igénybevevők oldaláról is előfordul.

Sz-Zs-B


Képek: