Nagy-Britannia nem lesz az EU tagja

Nagy-Britannia az Európai Unióból való kilépés mellett szavazott 2016. június 23-án. Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára a következőképpen reagált a Brexit eredményére: Sötét nap ez Európának, Nagy- Britanniának és a dolgozóknak egyaránt. Legyen ez egy ébresztő hívás az EU-nak, hogy jobb egyezséget kell ajánlania a munkavállalók számára!

A főtitkár így folytatja közleményét: "Mély kiábrándultság uralkodik egész Európában, nemcsak Nagy-Britanniában. A megszorítások, a közkiadások megnyirbálása, a munkanélküliség, a kormányok kudarca az emberek szükségleteinek kielégítésére, az EU kudarca a közös fellépésre mind azt segítik elő, hogy az emberek elforduljanak az Európai Uniótól. A dolgozók azt várják az EU-tól, hogy az életüket javító lépéseket tegyen.


Az EU-nak határozott lépéseket kell tennie annak biztosítására, hogy ez nem az Európai Unió felbomlásának kezdete és nem jár a munkahelyek és a munkavállalói jogok károsításával. Az EU-nak újra a munkavállalók javát kell szolgálnia egy igazságosabb, egyenlőbb társadalom létrehozásával, a minőségi munkahelyekbe való befektetéssel, jó közszolgáltatásokkal és a fiataloknak kínált valós lehetőségekkel. Az ETUC a brit TUC szakszervezeti szövetség mellett állva mondja, hogy a brit munkavállalók nem fizethetik meg a Brexit árát. AZ ETUC megerősítve folytatja tovább küzdelmét egy igazságosabb és szociálisabb Európáért!”