Folyamatosak a tárgyalások a bérekről

Valamelyest közeledtek a béremelési javaslatok, a megállapodás létrejötte attól függ, hogy a szakszervezeti követelések között hangsúlyos elemként szereplő egyeztetésekkel kapcsolatban megszövegezett javaslat elfogadásához sikerül-e megszerezniük a feleknek a szükséges felhatalmazásokat.

Folyamatosak a tárgyalások a bérekről

A szakszervezetek a béralku feltételévé tették, hogy a kormánnyal jövőre induljon egy tárgyalássorozat a Munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosításáról, a cafeteriaelemek adóterhelésének enyhítéséről, valamint a korkedvezményes nyugdíj rendszerének meghosszabbításáról, egyúttal egy új rendszer kidolgozásáról. Kormányzati jóváhagyás esetén a szakszervezetek az induló követeléseiknél némiképp alacsonyabb béremelési javaslatot is elfogadnának a munkaadókkal folytatott konzultációt követően.

Közel állnak a felek megállapodáshoz a jövő évi bérekről - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI érdeklődésére a tárgyalás után. Hozzátette: a munkaadók egységes álláspontja, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum esetében maximum 3,5 százalékos emelés fogadható el. Ez a minimálbérnél 105 ezer forint, a garantált bérminimumnál 122 ezer forintot jelent.

A bérajánlással kapcsolatban Dávid Ferenc hangsúlyozta: ez a közszférában dolgozók szempontjából fontosabb, mivel számon kérhető a munkáltatótól. A versenyszférában inkább orientációs alapot jelent - jegyezte meg.
Elmondta: a szakszervezetek tárgyalási csomagjának többi elemével, a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosításával, valamint a korengedményes nyugdíjrendszerrel kapcsolatban tárgyalási készséget mutatott a kormány.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke beszámolt arról, hogy közös megállapodás-tervezetet készítettek a felek a szerdai bértárgyalások során, amiben szakszervezeti, kormányzati javaslatok is vannak, és a szöveget a munkáltatók is elfogadták. Hozzátette: a tervezetet a kormány és a szakszervezeti oldal felhatalmazás hiányában nem tudta elfogadni és aláírni, ezért délután egyeztetnek annak elfogadásáról a döntéshozó testületekkel. "A kormány korábban elzárkózott a szakszervezeti követelések csomagban történő tárgyalásától, ebben most elmozdulás történt" - mondta Pataky Péter.

Ha nincs közös megállapodás, a pénteki Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésen a kormány kötelezettsége, hogy javaslatot tegyen és kihirdesse a jövő évi kötelező béreket - jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben átlagkereset ajánlás nem lesz.