Minimálbér - A munkaadók nem, a szakszervezetek biztosak az emelés szükségességében

A kormány, a szakszervezetek és a munkaadói érdekképviseletek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) megkezdték az egyeztetést a 2013-as minimálbérről és garantált bérminimumról (szakmunkás minimálbér). Az utóbbi jelenleg 108 ezer, az előbbi 93 ezer forint.

Minimálbér - A munkaadók nem, a szakszervezetek biztosak az emelés szükségességében

A munkaadói oldal megfontolandónak tartja, hogy legyen-e egyáltalán emelés, míg a szakszervezetek közül az MSZOSZ infláció körüli, a Munkástanácsok ennél nagyobb emelést javasol, a LIGA Szakszervezetek szerint pedig mindenképpen reálkereset növekedést eredményező emelésre van szükség.

A VKF ülésén a kormány hatástanulmányokat terjesztett elő; ezekben egy, a jelenlegi kormányzati inflációs előrejelzésben szereplő 4,3 százalékos tarifaemelkedéssel számol jövőre a minimálbérnél és garantált bérminimumnál, de nyitva hagyta a további emelés lehetőségét is.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta: a VOSZ-nak még nincs testületi álláspontja a jövő évi bérekről, de a VKF ülésén a munkaadói oldal azt az álláspontját ismertette, amely szerint azt is meggondolandó, hogy emelkedjen-e egyáltalán jövőre a két kötelező bérelem.
A főtitkár indoklásként kifejtette, hogy kockázatos béremelést építeni egy olyan gazdaságra, amelynek állapota várhatóan nem javul jövőre, és ha az ország pozíciója is romlik, akkor a munkavállalók helyzete sem lesz jobb. Ha a gazdasági teljesítmények alig emelkednek, akkor nem lehet 7,4 és csaknem 13 százalék közötti mértékkel emelni a béreket.
A főtitkár elmondta, hogy a következő időszakban heti rendszerességgel folytatódnak az egyeztetések a minimálbérről és a szakmunkás minimálbérről, s úgy vélte, hogy november közepére akár meg is születhet a megállapodás.

Gaskó István a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint a béremelésnek akkorának kell lennie jövőre, hogy már az elmúlt 6 évben bekövetkezett reális pozícióvesztést leállítsa. Az inflációt is le kell győznie a béremelésnek, és egy pici reálkereset-növekedést kell elérni. A LIGA Szakszervezetek elnöke hozzátette, a minimálbéreknél még ennél is erősebb béremelésre van szükség, hiszen a minimálbérből élő emberek teljesen el vannak lehetetlenülve, nem lehet megélni ennyi pénzből.