Mit tesz a Bajnai kormány miniszterei eszével?

Az új kormány megalakulása után a sok új arc közül talán Herczog Lászlóé volt a legszimpatikusabb, hiszen róla valóban azt gondoltuk, jó szakértő. 20 éve az Országos Érdekegyeztető Tanács résztvevője ilyen-olyan minőségében. Aztán most tessék. Hatvan évesen egyszercsak elvállal egy maximum egy éves miniszteri kinevezést, és mintha legalábbis agymosáson esett volna át.

"Számít arra, hogy az érdekegyeztetés sikertelen lesz, és a szakszervezetek sztrájkokat kezdeményeznek?"

"Igen, számítok. Ilyen volt már Magyarországon, bár ha kicsit mélyebben megnézzük a problémát, akkor látni lehet, hogy a családi támogatások, a nyugdíjak változtatása az embereket alapvetően nem munkavállalói minőségében érinti. És igazából ha a gazdaságot, a versenyszektort vizsgáljuk, akkor kiderül az is, hogy - talán a táppénz kivételével - nem nagyon lesz olyan intézkedés, amely közvetlenül a munkavállalókat érinti, hiszen a személyi jövedelemadó változása inkább kedvező."


Tehát: ha a Bajnai csomagból nem számítjuk a nyugdíjak és a családi támogatások (gyes, gyed, szocpol, gázár, távhő) megcsonkítását és eltörlését, valamint eltekintünk a mintegy 700.000 közalkalmazott bérének ismételt durva visszafaragásától és mondjuk a táppénz csökkentésétől, na akkor a versenyszférában nézve a program szinte alig érinti a munkavállalókat. Rendkívül ügyes. Retorikából már majdnem jeles, kivéve, ha beleszámít a jegybe a logika. Márpedig beleszámít! Ezzel együtt viszont: leülhetsz, egyes.
Mégegyszer tehát: az új munkaügyi miniszter szerint, ha a Bajnai program 10 eleméből mondjuk 8-al nem foglalkozunk, akkor nem is olyan rémisztő, ugye. És ezért a szakszervezetek fellépése érthetetlen.

L’art pour l’art nézők előnyben a következő idézetnél: Margit, normális?!

Visszatérve a realitások talajára: GYES és GYED valamint táppénz annak jár, akinek van munkaviszonya. Szocpolt az vesz igénybe, aki lakáshitelt vesz fel, tehát kell, hogy legyen munkája, hogy törlesszen. A közalkalmazott is munkavállaló. És ugye a versenyszférában is munkavállalók dolgoznak. Na ezért gondolják úgy a szakszervezetek, hogy az ő dolguk felszólalni a Bajnai-féle intézkedések ellen. Ja, és mert ezért ülnek ott 20 éve az OÉT-ben. Ahol Herczog László is. Akinek azért maradt az agymosás után valami józan esze, na inkább ezt a gondolatot kellene tovább fényesíteni: „Az államigazgatás is egy szakma, amit alul kell kezdeni, így lehet valakiből jó vezető.” És akkor most gondoljuk végig - egészen legfelülről - kik is igazgatják most az országot.

 

 http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1185133