Itt az igazság a magyar bérrobbanásról – ezért nem érzik sokan, hogy emelkedik a fizetésük

Az elemzőket is meglepte az idei első hónapokban tapasztalt béremelkedési szint, januárban és februárban is 14 százalékot meghaladó volt a keresetek növekedési üteme. Pedig tavaly év végén még jócskán ez alatti dinamikát vártak a szakemberek, elvétve akadt, aki két számjegyű emelkedést becsült. Ráadásul a hétköznapi tapasztalat sem feltétlenül igazolja a statisztikai adatokban megjelenő bérrobbanást. Épp ennek jártunk utána: mégis mi az igazság?

„Az valóban igaz, hogy ekörüli mértékben tudtak megállapodni a szakszervezetek a 2024-es bérfejlesztésekről, ugyanakkor én nem látom ezt a fajta bérrobbanást” – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője. Januárban és februárban is a korábbi várakozásoknál erősebb bérdinamikáról adott számot a Központi Statisztikai Hivatal: mindkét hónapban meghaladta a 14 százalékos ütemet . Annak ellenére, hogy az év elején maximum 9-10 százalékos bérfejlesztést vártak a szakszervezetek és az elemzők, és a minimálbér tavaly decemberi emelése is kisebb dinamikát valószínűsített.

A szakszervezet vezetője ennek kapcsán rámutatott, hogy jó néhány vállalatnál még január elsejéhez, illetve a gazdasági év fordulójához igazították a bérfejlesztéseket, sőt van olyan munkáltató is, ahol ez csak június elsejével történik meg. Így, ha az emelés mértékét visszaosztjuk egész évre vonatkozóan, akkor szerinte az átlagos bérnövekedés nyilvánvalóan nem éri el a 14 százalékos ütemet.

Ezért sem gondolom, hogy bérrobbanásról lehet beszélni, ugyanaz a tendencia érvényesül hosszú évek óta, és ez alól a 2024-es év sem kivétel. Ahol van kollektív érdekvédelem és kollektív tárgyalás, ott van bérfejlesztés is. Ezek alapján gyakorlatilag a 8–15 százalékos sávban húzható meg a bérfejlesztések mértéke idén – mondta Mészáros Melinda, hozzátéve, hogy ezt sok helyen kiegészíti a béren kívüli juttatások esetleges korrekciója. Ám szerinte a nagy munkáltatóknál ilyen korrekcióra nem kerülhetett sor, mert ott már tavaly elérték a plafont.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/04/munkaeropiac-berfejlesztes-fizetes