A mesterséges intelligencia hatással lesz a munkaerőpiacra

A mesterséges intelligencia (MI) ahhoz fog vezetni, hogy a következő öt évben sok vállalat kevesebb embert fog foglalkoztatni – közölte a munkaerő-kölcsönző Adecco Group egy új felmérésben, amely rávilágít arra, hogy a mesterséges intelligencia milyen felfordulást hoz a munkahelyeken.

A mesterséges intelligencia hatással lesz a munkaerőpiacra

A felső vezetők mintegy 41 százaléka számít arra, hogy az MI-technológia miatt kisebb lesz a munkaerő-állománya – közölte az Adecco a világszerte 2000 nagyvállalat vezetőinek körében végzett felmérésen alapuló jelentésében. A generatív mesterséges intelligencia, amely nyílt végű kérésekre válaszolva képes szöveget, fényképeket és videókat létrehozni, egyszerre ébresztett reményt arra, hogy megszünteti az ismétlődő feladatokat, és félelmet, hogy egyes munkahelyeket feleslegessé tesz.

A nagy technológia vállalatok, köztük a Google és a Microsoft az elmúlt hónapokban elbocsátási hullámot indítottak, mivel olyan rendszerekre helyezik át a hangsúlyt, mint az OpenAI ChatGPT és a Google Gemini chatbotja.

Az Adecco felmérése az egyik legnagyobb, az MI-témával foglalkozó a Világgazdasági Fórum 2023-as tanulmányát követő felmérés, amely szerint a vállalatok 25 százaléka arra számít, hogy az MI munkahelyek megszűnését fogja előidézni, míg 50 százalékuk arra számít, hogy a technológia új szerepköröket fog létrehozni. Habár az Adecco által megkérdezett felső vezetők többsége szerint az MI megváltoztatja a játékszabályokat, a túlnyomó többség szerint még nem történt elég előrelépés a technológia bevezetésében.

„Az MI így vagy úgy, de szinte minden munkahelyre hatással lesz. Az MI lehet munkahelygyilkos, de lehet munkahelyteremtő is. Tíz évvel ezelőtt nagy volt a félelem, hogy sok munkahelyet fog megsemmisíteni a digitális világ, holott valójában rengeteg munkahelyet teremtett. A mesterséges intelligencia által teremtett és a megsemmisített munkahelyek között úgy gondoljuk, hogy egyensúly lesz”, mondta Denis Machuel, az Adecco vezérigazgatója.

Machuel szerint a vállalatoknak úgy kell felkészülniük a diszrupcióra, hogy saját alkalmazottaikat képzik ki az MI-vel való munkavégzésre, ahelyett, hogy külső szakemberek toborzására hagyatkoznának.

Az Adecco az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Japánban, Spanyolországban, Kanadában, Ausztráliában és Szingapúrban működő vállalatok körében végzett felmérést. A lefedett ágazatok között szerepelt a védelmi, a gyógyszeripari, az egészségügyi, az ipari és a logisztikai szektor. A svájci vállalat, amely maga is használ mesterséges intelligenciát – például az ügyfelek önéletrajzainak elkészítésében – úgy látja, hogy a technológia hatalmas lehetőségeket kínál az ügyfelekkel való együttműködésben is.

„Már most is részt veszünk ügyfeleink nevében az emberek képzésében és továbbképzésében. Rengeteg tanácsadói projektet adtunk el, és az ezzel kapcsolatos felfutás, amit látunk, igen érdekes”, mondta Machuel.