A víz kivezet a válságból

2024. március 23-án, a hagyományoknak megfelelően a Széchenyi fürdő Dísztermében tartotta Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége tisztújító közgyűlését, amely ez alkalommal egybeesett a víz világnapjával. Fürjes-Gábor József, a szervezet újraválasztott elnöke elmondta, 2024. évben a víz világnapi egyik jelmondata: a „víz kivezet a válságból", amely mellett ugyanilyen fontos jelmondat az, hogy a vízügyet is ki kell vezetni a válságból.

A víz kivezet a válságból

– Március 23-án, a VKDSZ tisztújító közgyűlésén 5 éves, vagy inkább azt mondanám, hogy 15 éves ciklust értékeltünk – magyarázta Fürjes-Gábor József, a VKDSZ elnöke. – Hosszú, mozgalmas és megosztó évek vannak a hátunk mögött. A közel két évtizedes integráció alatt a munkavállalókat és a szervezetet is nagyban érintették a változások, tizedére csökkent az üzemeltetői létszám. Jelenleg 38 víziközmű társaság rendelkezik üzemeltetői engedéllyel. Az állami integráció eredményeként 19 víziközmű került állami tulajdonba, jogutódlási és bérfelzárkóztatási szabályok betartása mellett.

A szakszervezeti elnök hozzátette: – A közgyűlésen a küldöttek újraválasztották a vezetőséget, Szikra Zsolt fürdőágazati alelnöki, Kovács Sándor vízágazati alelnöki megbízatást kaptak. A szakszervezeti küldöttek mérlegelték, miután az integráció félidőnél tart, a régi szereplők nagyobb munkatapasztalattal, nagyobb befolyással lehetnek az ágazati átalakulásra. Ennek megfelelően az elnökségi tagok is az addig mandátummal rendelkezők közül kerültek megválasztásra. Az országos értekezlet elfogadta a Szövetség ciklus beszámolóját, 2024. évre vonatkozó érvényes költségvetését, tovább gondolva a VKDSZ érdekérvényesítésre, működésére alkalmas rendező elveit.

Az országos értekezlet keretében ünnepi körülmények között kerültek átadásra a Szövetség által alapított szakszervezeti munkáért kitüntetések, a közéleti szerepükben és munkahelyi feladataikban kiemelkedően teljesítő 12 kolléga részére.

Fürjes-Gábor József hangsúlyozta: – A víz világnapján ez alkalommal is leginkább azokról a változásokról beszéltünk, amely alapjaiban határozza meg valamennyiünk munkahelyét, és a hazai alapellátás biztonságát. Az állami integrációs folyamatban a vízügyi szakállamtitkárság kialakítása, a Nemzeti Vízművek működése jelentős fordulatot eredményezett a hazai vízgazdálkodás egységes rendező elveinek kialakításában. Egységes szakmai felügyeletet és rendszerszemléletet alakítva ki a hazai víziközmű szolgáltatás területén.  

A munkavállalók szempontjából  a VKDSZ stratégiai szerepe, a rendezett munkaügyi kapcsolatok hozzájárulhatnak  a fenntartható szolgáltatás és a további közüzemi szolgáltatás biztonságos és minőségi követelményeinek biztosításához, fenntartásához.

A szakszervezeti  szövetségnek továbbra is nagy  szerepe van abban, hogy megőrizze a szakmai alapú együttműködését,  érdekérvényesítési és stratégiai szerepét, hitelességét  az ágazatban.  – mondta az elkövetkező feladatokról a szakszervezeti elnök. A vizes ágazatnak korlátozottak az érdekérvényesítési lehetőségei, ezért az ágazati szereplőknek szakmai alapon kell együttműködni a változások sikeres menedzselésében. Egységes szakmai felügyelet, egységes vízgazdálkodási rendező alapelvek, HR stratégia, ágazati kollektív szerződés és bértarifa szabályozás, amelyet a közeljövőben meg kell tudni valósítani.

-l