Az EU-nak üzenetet kell küldenie Ukrajnának a munkavállalói jogokról

Az Európai Szakszervezeti Szövetség közleményében figyelmeztet, hogy az ukrán kormány és parlament a háborút ürügyként használja fel a munkavállalói jogok és a szakszervezetek elleni támadásra.

Az EU-nak üzenetet kell küldenie Ukrajnának a munkavállalói jogokról

Miközben az ukrán nép bátran ellenáll az orosz inváziónak és segít a kitelepítetteknek, az ukrán kormány és parlament a háborút ürügyként használja fel a munkavállalói jogok és a szakszervezetek elleni támadásra - ami szöges ellentétben áll az ország EU-hoz való csatlakozási törekvéseivel.

Tegnap a parlament elfogadott egy törvényt, amely diszkriminálja a 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató szervezetek munkavállalóit, megfosztja őket a munkajogi védelemtől, és lehetővé teszi, hogy az ilyen szervezetek figyelmen kívül hagyják a meglévő kollektív szerződéseket. Ez a törvény lerombolná a kollektív jogokat, amelyek az uniós szociális modell alapját képezik, és a nagyobb szervezetek kisebb jogi személyekre való feldarabolásához vezetne a munkáltatók részéről. Elfogadása ellentétes az európai vívmányokkal, beleértve a megkülönböztetésmentesség és a szociális párbeszéd elvét, illetve a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ratifikált egyezményei szerinti kötelezettségekkel is.

A Parlament elfogadott egy olyan törvényt is, amely lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy a munkaerő legfeljebb 10%-át alkalmi-, vagy nulla órás szerződéssel foglalkoztassák.

Két olyan törvénytervezet is született, amely elkobozná az Ukrán Szakszervezetek Szövetsége (FPU) tulajdonát - főként szanatóriumokat, szállodákat, szállókat és képzési központokat, amelyeket jelenleg a belső menekültek fogadására és segítésére használnak -, és amelyeken keresztül több mint 300 000 ukrán haladt át az orosz invázió óta.

Ezeket a tervezeteket már jóval a háború kitörése előtt megtervezték, és nemzetközi kritikával is szembesültek, és ma, amikor az ország hadiállapotban van, teljesen helytelen lenne megvitatni őket.

"Az ukrán kormány és Parlament nem hivatkozhat arra, hogy csatlakozni akar az EU-hoz, miközben megfosztja a munkavállalókat alapvető jogaiktól, és miközben egyes politikusok célja, hogy ellopják a szakszervezeti ingatlanokat, amelyeket a kitelepítettek elhelyezésére használnak" - mondta Luca Visentini, az ESZSZ főtitkára. "Az EU-nak ezt kristálytisztán világossá kell tennie az ukrán kormány és a parlament számára. Az ukrán munkavállalók hatalmas áldozatokat hoznak ebben a háborúban, és megérdemlik, hogy politikai vezetőik méltósággal és tisztelettel bánjanak velük. Az EU nem hagyhatja figyelmen kívül az alapvető jogok égbekiáltó megsértését, amikor az uniós csatlakozásról tárgyal. Minél hamarabb lesz ez világos Ukrajna politikai vezetői számára, annál jobb.    

"Az európai szakszervezetek támogatják Ukrajna uniós csatlakozását és az Ukrajnából érkező menekültek segítését, az ukrán szakszervezetek pedig hatalmas erőfeszítéseket tesznek a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek megsegítésére, és hozzájárulhatnak a csatlakozási folyamathoz. Az EU-nak arra kell ösztönöznie az ukrán kormányt és parlamentet, hogy a szakszervezeteket partnerként tekintsék Ukrajna újjáépítésében és az EU-hoz való csatlakozásában, ne pedig ellenségként, akit meg kell támadni és ki kell rabolni. Zelenszkij elnöknek meg kell vétóznia a megszavazott törvényjavaslatokat, és erről egyértelmű üzenetet várunk az EU-tól".

A LIGA Szakszervezetek is támogatja az Európai Szakszervezeti Szövetség közleményét, és elutasítja mind az ukrán szakszervezeti tulajdon, mind munkavállalói jogok és a szakszervezetek elleni támadásokat.