Mészáros Melinda: bérkompenzáció nélkül nagyon súlyos lesz a helyzet

 

A 2023-as minimálbérről szóló háromoldalú egyeztetések október 12-én kezdődnek.

Komolyan érinti a megnövekedett infláció a munkavállalókat. Amikor év elején a bértárgyalásokon megállapodtunk, még nem tudhattuk, milyen gazdasági változásokkal kerülünk szembe – mondta az InfoRádióban Mészáros Melinda, a LIGA szakszervezet elnöke.

Azoknál a vállalatoknál, ahol az érdekképviseletek bérmegállapodást kötöttek, már tavasszal a folyamatokat látva igyekeztek további kiegészítő egyezségeket kötni. Ennek eredményeként a legtöbb munkáltatónál kompenzációs juttatás fizetésében állapodtak meg.

A minimálbérről már tavaly megállapodtak, de ennek korrigálására a szakszervezet elnöke szerint nincs lehetőség. Azonban október 12-én kezdődnek a háromoldalú egyeztetések a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről.

Az egyeztetés jelenlegi fázisában azonban még nem beszélnek konkrét összegekről és számokról.

Mészáros Melinda kifejtette: most azokat a háttérinformációkat várják a kormánytól, amelyekre megalapozott álláspontot lehet kialakítani a gazdasági és a munkavállalói oldalról. Olyan alapszámokat, alapértéket vesznek figyelembe, ami a makrogazdaság szempontjából fontos: ilyen a gazdasági növekedés, a hatékonyság alakulása és a megnövekedett inflációs mérték.

Azoknál az állami vállalatoknál, ahol többéves bérmegállapodás volt, és jelezték, hogy nem lesz bérkompenzáció – mint a Magyar Posta esetében –, valóban "nagyon súlyos a helyzet". Más a helyzet aversenyszféra munkáltatóinál, ahol a munkavállalók megtartása és a termelés biztonsága miatt további kompenzációs juttatásokban gondolkodtak.

Az állami közszolgáltató szektorban úgy tűnik, "bebetonozottnak" tekintik a 2021-2023-as hároméves bérmegállapodást, amely összességében 15 százalékos mértékű bérfejlesztést biztosít.

Mészáros Melinda szerint ma már egyértelműen látszik, hogy ez nagyon kevés, de a jövő év még ennél is kritikusabb."Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy jövő évben összességében kétszázalékos bérfejlesztés lenne. Ezt a helyzetet mi nem tartjuk elfogadhatónak" – jelentette ki.

A versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívása mellett kezdeményezték a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívását. Újra szeretnék értékelni a bérmegállapodást, ami érinti a vasúttársaságot, a Volán-társaságot, a Magyar Postát, a teljes állami kézben kezelt vízügyi ágazat vállalkozásait és a villamosenergia-ipart. "Ezeken a területeken nagyon komoly előrelépés szükséges" – jegyezte meg Mészáros Melinda, a LIGA szakszervezet elnöke.