Hatéves csúcson a halálos munkabalesetek

A halálos munkabalesetek száma az egy évvel korábbi 64-ről 84-re nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Miskéri László, a LIGA munkavédelmi szakértője szerint bár ez 2015 óta a legmagasabb éves adat, sajnos nem meglepő.

Hatéves csúcson a halálos munkabalesetek

 – A 2020-as viszonyítási alaphoz képest (64 halálos baleset történt) 2021-ben 84 balesettel kell számolnunk, és ez kiugró érték. Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük, hogy a 2020-ban az összes munkabaleset száma 20 366-volt, a 2021-es adat pedig 21 591, tehát 1200-zal több baleset történt, akkor megállapítható, hogy az összes munkabalesetek emelkedése arányban áll a halálos munkabalesetekkel – magyarázza Miskéri László a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi képviselője, majd gyorsan hozzáteszi: – Félreértés ne essék, ha egy halálos áldozat lenne, én akkor is szomorú lennék.

Ha visszább megyünk a korábbi évekre, 2019 is kiugróan magas baleseti számot hordozott: 24 ezer 55 baleset történt, a halálos balesetek száma 83 volt. Ezt követően 2018-2017-ben 79 halálos baleset történt, és az összes munkabalesetek száma is többé- kevésbé megegyező volt. Mindez rámutat arra, hogy ha az összes baleset száma emelkedik, akkor a halálosaké is emelkedni fog.

2020-ban alacsony volt a munkabaleseteket száma, alacsony volt a halálos baleseteké; de ebben nagy szerepet játszott a pandémiás időszak. Elterjedt az otthoni munkavégzés, a csökkenés mással nem magyarázható, hiszen átütő, a korábbiakat módosító szabályozás nem történt abban az évben.

A halálos balesetek részleteit firtató kérdésre Miskéri László így folytatja: – Sajnálatos, de vannak ágazatok, amelyekben a munkavégzés magasabb kockázattal jár. Az építőipar mindig vezető baleseti gócpont, ha munkavédelmi szempontból nézzük, itt sokszor a legalapvetőbb munkavédelmi előírásokat sem tartják be. Ez nagyon sok építkezésen látható, és ehhez nem kell munkavédelmi szakembernek sem lenni.

Ellenben az építőipari nagyvállalatok megkövetelik a munkavédelmi előírások betartását, ott nincs annyi baleset. A legtöbb balesetet a kis és középvállalatoknál, az alvállalkozó alvállalkozója szenvedi el.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne csökkenteni a balesetek számát, a munkavédelmi szakember így felelt: – Jobban be kellene tartani a szabályokat, nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a munkavédelmi szabályozásra, az ismeretek oktatására. Ezen kívül minden esetben biztosítani kellene a megfelelő egyéni és a kollektív védőeszközöket.

A KSH adatsora itt látható.

k.l.