Jogod van hozzá!

Április 28-án a szakszervezetek világszerte a munkahelyi balesetben és megbetegedésben életüket vesztett munkavállalók előtt tisztelegnek. 2021-ben az emléknap kapcsán a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (továbbiakban ITUC), a munkahelyi egészségvédelem és munkabiztonság alapvető jogként való elismerését szorgalmazza.

Jogod van hozzá!

Az ITUC szeretné, ha ez alapvető jog lenne, hasonlóképpen a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által elismert egyesülési szabadsághoz vagy a kollektív tárgyalásokhoz és a diszkrimináció elleni védelemhez való alapvető jogokhoz. Az ILO irányító testületének 2021 márciusában megrendezésre kerülő ülése mérföldkövet jelentett az ügy előmozdításában, így ezen célkitűzés elérését a 2022 júniusában megrendezésre kerülő ILO Konferenciára tűzték ki.

Sharan Burrow, az ITUC főtitkára elmondta:” Ez egy rendkívül fontos kérdés, amelynek megoldása már így is túl sokat váratott magára, a kedvezőtlen munkaegészségügy és munkabiztonság évente 2,78 millió emberéletet követel világszerte. Ha a munkaegészségügy és munkabiztonság az ILO alapvető jogává válik, az növelni fogja a kormányok és a munkáltatók elszámoltathatóságát és nagyobb befolyást ad a szakszervezeteknek és a munkavédelmi képviselőknek. A szakszervezetek készen állnak küzdeni az életmentés érdekében.”

A COVID-19 általi vírusfertőzés foglalkoztatási betegséggé való minősítése fokozott védelmet nyújtana a munkavállalók számára, illetve kártérítéshez juttatná azon munkavállalók családtagjait, akik munkahelyükön fertőződtek meg vagy életüket veszítették el a COVID 19 vírusfertőzésben. Tavaly a globális szakszervezetek felszólították az ILO-t, hogy a COVID19-et foglalkoztatási megbetegedésként tüntessék fel! Az 58 országból származó első ITUC felmérés eredményei azt mutatják, hogy eddig csak 26-an tették meg ezt a lépést, és bizonyos esetekben a lefedettség az egészségügyi ágazat munkavállalóira korlátozódik.

A legtöbb koronavírus fertőzés munkahelyeken történik, beleértve iskolákat, raktárakat, hús csomagoló üzemeket stb., így az egészségügyi dolgozókon túl mindenkit megillet a védelem és kompenzáció a munkahelyi koronavírus általi megbetegedések kapcsán. A biztonságos munkahelyek döntő szerepet játszanak a járvány terjedésének visszaszorításában. A munkahelyi megfertőződés következtében járó kártérítés azért is fontos, mert az elhalálozásokon túl a COVID19 fertőzés hosszútávon fennálló szövődményeket is okozhat.

Az ITUC kéri továbbá a COVID 19-et okozó SARS-CoV-2 vírus elleni vakcinák gyártásának nagyságrendbeli fokozását, minden akadály megszüntetésével, beleértve a szellemi tulajdonjogot és a nyereségszerzést, annak biztosítása érdekében, hogy az oltások, tesztek, kezelések és egyéb közegészségügyi eszközök megkülönböztetés nélkül mindenki számára elérhetők legyenek!