A munkaadók és a kormányok nem tesznek eleget a munkahelyi erőszak és zaklatás leküzdésé érdekében

A munkaadók, a jogalkotók és a bűnüldöző szervek nem tesznek eleget a munkahelyi erőszak és zaklatás leküzdése érdekében - derült ki az európai női szakszervezeti vezetők körében készült felméréséből.

2021 január – februárjában az Európai Szakszervezeti Szövetség (továbbiakban ESZSZ) 21 európai országban működő szakszervezet női vezetőinek körében készített felmérése szerint CSAK:

- 16% látja úgy, hogy a munkaadók frissítették a szabályzataikat a távmunkával összefüggő online zaklatás kezelése érdekében;

- 23% gondolta úgy , hogy a munkáltatók eléget tettek a munkahelyi erőszak és zaklatás leküzdése érdekében, ideértve az online formáját is;

- 16% gondolja, hogy nemzeti törvényeik elég erősek ahhoz, hogy kezeljék a munkahelyi erőszakot és zaklatást, ideértve az online formáját is;

- 17% aki úgy véli, hogy országának törvényeit megfelelően végrehajtják a munkahelyi erőszak és zaklatás leküzdése érdekében, ideértve az online formáját is.

A válaszadók többsége jelezte, hogy aggódik, sőt nagyon aggasztja a munkahelyi-, online és személyes erőszak és zaklatás.

Az ESZSZ és sok más nemzeti és nemzetközi szakszervezet a Nemzetközi Nőnap alkalmából kiemeli annak szükségességét, hogy valamennyi kormány ratifikálja az idén hatályba lépő 190. számú ILO-egyezményt. Ez az első nemzetközi munkaügyi norma, amelynek célja a munkahelyi erőszak és zaklatás leküzdése. Az ILO tagjai, kormányok és a munkaadók megállapodtak az egyezményben, és elkötelezték magukat az erőszak és zaklatás megelőzésére és leküzdésére irányuló törvények, szolgáltatások és eljárások javítása mellett.

Esther Lynch, az ESZSZ főtitkárhelyettese elmondta: „A munkahelyi erőszak és zaklatás sok nő számára a valóság. Nyilvánvaló, hogy a munkáltatói szabályok és a megelőzési módszerek nem tartottak lépést a COVID-19 vírus miatti helyzettel. A járvány további veszélyeket teremtett a nők számára a munkahelyeken, legyen szó akár az ügyfelek által elkövetett erőszakról, akik nem hajlandók betartani vírus elleni védekezés biztonsági szabályait; az online szexuális zaklatás új formáiról, vagy éppen a családon belüli erőszak arányának emelkedéséről az otthonról munkát végzők esetében."

"Ez egy rejtett válságot okoz. A női munkavállalók félnek szót emelni, hiszen most mindenki félti a munkahelyét. Szeretnénk felépíteni egy „jobb, normális”, COVID utáni időszakot. Az erőszak és zaklatás mentes munkahelyek ennek az egyenletnek a részét kell képezzék.”

"A kormányoknak kötelességük sürgősen ratifikálni az ILO 190. számú egyezményét, amely új védelmet kell nyújtson a nők számára, bárhol is dolgozzanak, beleértve az otthoni munkavégzést is."

Az ESZSZ el szeretné érni, hogy minél több munkáltató dolgozzon a szakszervezetekkel szabályzataik aktualizálása érdekében és figyelembe vegyék a COVID okozta új valóságot és megakadályozzák a munkahelyi erőszak és zaklatás lehetőségét.