A szakszervezetek csalódottak

Egy éve kezdte meg a működését az Európai Munkaügyi Hatóság, ebből az alkalomból 2020 októberében az Európai Szakszervezeti Szövetség sajtóközleményt adott ki, amelyben kijelentette, a szervezet nem elég hatékony a kiszolgáltatott munkavállalók védelmében.

A szakszervezetek csalódottak

Az Európai Munkaügyi Hatóság (European Labour Authority, a továbbiakban ELA) 2019 októberében kezdte meg működését és az Európai Szakszervezeti Szövetség (továbbiakban ETUC) nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy a munkavállalók kizsákmányolásának eseteiben a Hatóság érdemi változást hozhat, azonban az első év nem váltotta be a hozzá fűzött szakszervezeti reményeket, a valódi intézkedések ugyanis egyelőre elmaradtak. Az ELA működésének kezdetekor a szakszervezetek tíz megoldásra váró ügyet sorakoztattak fel, melyek között szerepeltek bérek, szabadságok, betegszabadságok és társadalombiztosítási hozzájárulások kifizetésének elmulasztásával járó visszaélések.

A különösen határ menti ingázó munkavállalók és vendégmunkások, valamint kiküldött munkavállalók által tapasztalt visszaélésekre jellemző esetekre íme néhány példa:

  • Németországban egy építőmunkás 4 évet várt több, mint 8000 euro ki nem fizetett bérre
  • Dániában 45 magasépítő munkás a helyi munkavállalók fizetésének alig a felét kapta meg
  • Németországban közel 400 munkavállaló ügye, akik nem kapták meg a minimálbért vagy a szabadságuk kifizetését

Egy év elteltével az ELA mindössze annyit tett, hogy levélben fordult a szóban forgó tagállamokhoz. Az érintett magánszemélyekkel azonban még mindig nem lépett kapcsolatba. A szakszervezetek most újra benyújtották ezeket az eseteket az ELA-hoz, kiegészülve két további panasszal, melyek a mezőgazdasági idénymunkások munkakörülményeire vonatkozó visszaélésekkel, valamint tengerész munkavállalók társadalombiztosítási jogosultságaitól való megfosztásával kapcsolatosak.

Az ETUC és tagszervezetei levélben adtak hangot csalódottságuknak és aggodalmuknak az ELA ideiglenes ügyvezető igazgatója és Nicolas Schmit, Foglalkoztatásért és Szociális jogokért felelős uniós biztos felé. Az ETUC főtitkár helyettese Per Hilmersson, az ELA igazgatótanácsának szakszervezeti képviselője elmondta: „Az Európai Munkaügyi Hatóság tavalyi megalapítása reményt adott arra, hogy a mobil munkavállalók egyenlő díjazására és jogaira vonatkozó uniós szabályok végrehajtása a kizsákmányolás végét jelentheti. Bár az ELA csak 2024-ben kezdi meg teljes körű működését, a szakszervezetek csalódottak, hogy az ELA eddig nem elég hatékonyan kísérte figyelemmel a kiszolgáltatott munkavállalókkal szembeni visszaéléseket.

hi