Kétszámjegyű béremelés

A Logisztikai és Könnyűipari Dolgozók Szakszervezete (LKDSZ) az utóbbi időszakban megduplázta a taglétszámát, így az elmúlt év legdinamikusabban fejlődő szervezetévé vált.

Kétszámjegyű béremelés

A növekedés nem kis részben annak köszönhető, hogy a szervezet sikereket tudhat maga mögött.

Sikerült jó kapcsolatot kialakítani a cég vezetésével, és tárgyalásos úton sikerült minden vitás és érzékeny kérdést rendezni - magyarázza Trembulyák Péter, a szakszervezet elnöke. A menedzsment elfogadta a szervezet létezését, és biztosította a működési feltételeit. Biztosította a szakszervezet számára a működéséhez szükséges irodahelységet, ennek berendezését és a működésének biztosítását, valamint parkolóhelyet és a tisztségviselők részére a munkaidő kedvezményt.

A jó kommunikáció egészen biztosan segített a bérmegállapodás megkötésében is. Trembulyák Péter szerint a tárgyalások egymás érveit meghallgatva, érdekeit tiszteletben tartva folytak. A bérek alakulásáról folytatott tárgyalások még ősszel kezdődtek, és ekkor elkezdődött a kollektív szerződésről történő egyeztetés is. Kezdetben koncepcionális eltérés volt a szakszervezet és a munkáltató között; kérdés volt, hogy a bérek mennyire vegyék figyelembe az egyéni különbségeket, a jobb teljesítményt, és mennyiben a vállalatnál eltöltött időt.

A vállalat minden munkavállaló számára egységes alapbéremelési javaslatot tett le az asztalra, és ebben a szakszervezet is egyetértett. Ugyanakkor a szakszervezet ennek az egységes emelésnek a mértékét szerette volna feljebb emelni. Végül 10 százalékos béremelést sikerült elérni, igaz azzal a kompromisszummal, hogy a szellemi dolgozók 3 százalékos prémium-csökkenésre bólintanak - tehát ez az összeg „alapbéresedik”, így számukra is valósággá vált a 10 százalékos emelés.

A szakszervezet tagjainak száma ma már a négyszázhoz közelít. Kósa János, a szakszervezet alelnöke szerint a siker kulcsa abban rejtőzik, hogy átlátható, a munkavállalók számára is átlátható tárgyalási folyamaton vannak túl, és kézzel fogható eredményt sikerült elérni. Ugyanakkor, teszi hozzá az alelnök, nem elhanyagolhatóak a szakszervezet szolgáltatásai sem. Karácsonyra, nőnapra, vagy más, jeles alkalmakra ajándékokat kapnak a tagok, de népszerű az üdültetés is, sőt tavaly kitalálták a nyereményüdülést, vagyis a kisorsolt szerencsés munkavállaló ingyen nyaralt.

A szakszervezet segélyeket is folyósít. Legnagyobb terve, hogy nyári gyermekmegőrzőt üzemeltessen a munkáltatóval közösen, hogy amikor bezárnak az óvodák, akkor a dolgozóknak legyen lehetőségük elhozni a gyermekeiket. Azt gondoljuk, ez főként a gyermeküket egyedül nevelő dolgozók számára lehet hatalmas segítség. A terv megvalósításához még nincs elég forrás, vallja be Kósa János, - ám a Logisztikai és Könnyűipari Dolgozók Szakszervezete a jövőre tervez.

l-

Képünkön Trembulyák Péter és (oldalt) Kósa János